UŽIVO | Donja Jablanica: Automobili na gomili, oštećene kuće, cesta do Mostara u prekidu

13
Radiosarajevo.ba
UŽIVO | Donja Jablanica: Automobili na gomili, oštećene kuće, cesta do Mostara u prekidu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Katastrofa u Donjoj Jablanici

Obilne padavine tokom noći s četvrtka na petak prouzrokovale su strašne poplave u Bosni i Hercegovini. Najteže pogođena područja su Jablanica, Kiseljak, Fojnica i Vareš. 

Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba.

Poplavljene su ulice i stambeni objekti, ceste i glavne saobraćajnice su blokirane. Najmanje 21 osoba tokom noći i dana smrtno je stradala uslijed katastrofalnih poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini, a traga za više od 30 nestalih.

Adnan Šteta: "U saobraćaj puštena cjelina na IX transverzali"

Adnan Šteta: "U saobraćaj puštena cjelina na IX transverzali"

Više o poplavama u Federaciji Bosne i Hercegovine čitajte na linku OVDJE.

Događaje od prethodnog dana pratili smo OVDJE.

13:00

SOS Dječija sela u BiH ponudila privremeni smještaj za deset porodica s djecom pogođenih poplavama

"Nijedno naše dijete ne smije biti bez krova nad glavom. Solidarišemo se sa svima koji su preživjeli ovaj užas i izaražavamo najiskrenije saučešće onima koji su izgubili svoje najmilije."

Javno pozivaju porodice s djecom da se obrate direktno SOS Dječijim selima u BiH.

12:30

Ekipa TRT Balkana bila je u Donjoj Jablanici, uništenoj u poplavama i klizištima koji su pogodili ovo mjesto.

Jedna žena ispričala je kako su otkrili tijela preminulih: “Nije bilo spasa. Jedan čovjek je noćas oko 3 sata došao i rekao ‘sve mi je mrtvo’. Kada smo izašli našli smo ovdje mamu i dječaka. Tražili smo dalje, čovjek i žena doslovno su bili zagrljeni”, rekla je uznemirena žena.

11:30

Nova informacija o žrtvama u Konjicu i Jablanici

Glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka, na jutrošnjoj konferenciji za medije istaknuo je kako je u jučerašnjim katastrofalnim poplavama, odronima i klizištima službeno smrtno stradalo 13 osoba.

"Jučer se spominjala brojka od 16 osoba, koju smo i mi iznosili, međutim dogodilo se da su tri tijela dva puta prijavljena od različitih službi, tako da je sada ta brojka korigirana na 13."

11:00

Budimo humani i pomozimo svima u ovim teškim trenucima

Aktivan je humanitarni broj za pomoć stradalima u područjima pogođenim katastrofalnim poplavama.

Humanitarni broj
FOTO: Radiosarajevo.ba: Humanitarni broj
10:30

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje obustavljen saobraćaj

Na putnom pravcu od Konjica prema Jablanici mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć.

IZ BIHAMK-a napominju da sa prikolicom mogu proći vozila koja isključivo prevoze humanitarnu pomoć. Ostalim vozilima sa prikolicom nije dozvoljen prolazak.

10:00

Fotoreporteri portala Radiosarajevo.ba su jutros na području Donje Jablanice zabilježili fotografije koje svjedoče razmjerima katastrofe 

Na fotografijama se vide očajni ljudi kako sa službama i mašinerijom pokušavaju da očiste prouzrokovanu štetu i kako vjerovatno traže ljude koji su nestali. 

Sve fotografije možete pogledati na linku OVDJE. 

9:30

Na dionici od Konjica prema Jablanici trenutno mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć

Alternativni pravci su: Sarajevo - Novi Travnik - Rostovo - Bugojno - Kupres - Tomislavgrad - Posušje - Mostar ili Sarajevo - Foča - Tjentište - Gacko - Mostar

Stanje na putevima pogledajte na linku OVDJE.

9:00

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba jutros je obišao Donju Jablanicu

Prizori koje je zabilježio izgledaju kao iz filmova strave i užasa.

Na fotografijama se vidi kamenje koje je doslovno pretrpalo ovo mjesto.

Sve fotografije koje je zabilježo naš fotoreporter pogledajte na linku OVDJE.

Donja Jablanica dan nakon katastrofe
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Donja Jablanica dan nakon katastrofe
8:30

U općinama Jablanica, Kiseljak, Kreševo, Konjic, Fojnica i drugima je šteta nemjerljiva, a ona najteža, jedina nepovratna, ogleda se u broju žrtava

Na području Jablanice nastradalo je 16 osoba, a za više desetina ljudi, koji se vode kao nestali, se traga.

Spasilačke službe jutros u 7 sati nastavile su potragu za nestalim osobama nakon katastrofalnih poplava

8:00

Još uvijek obustavljen saobraćaj od Jablanice prema Mostaru

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj zbog velikih poplava i odrona koji su se dogodili jučer.

Sinoć, 4. oktobra od 19.30 sati osposobljeno je saobraćanje jednom trakom na magistralnom putu M-16.2  Jablanica - Prozor. Na dionici od Konjica prema Jablanici trenutno mogu saobraćati samo vozila interventnih službi.

Alternativni pravci su: Sarajevo - Novi Travnik - Rostovo - Bugojno - Kupres - Tomislavgrad - Posušje - Mostar ili Sarajevo - Foča - Tjentište - Gacko - Mostar. Na putu Konjic - Borci - Ruište ima vode i mulja na kolovozu, ali mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila.

Na putevima na području Kiseljaka (prema Kreševu, Fojnici i Sarajevu) saobraća se otežano, s obzirom na to da još uvijek ima vode i mulja na cesti, ali je prohodno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije