! / Uzimaju kredit od 100 miliona eura, a ne znaju gdje će uložiti novac

25. 09. 2019. u 08:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Republika Srpska, odnosno JP "Putevi RS", zadužit će se 100 miliona eura za rehabilitaciju i rekonstrukciju magistralnih i regionalnih puteva i putnih objekata u Srpskoj, međutim problem je što još nije poznato koji će sve putni pravci biti rekonstruisani, pišu Nezavisne novine.

Na konkretno postavljena pitanja "Putevima RS" koji će putni pravci biti rekonstruisani pomenutim kreditom i šta je trenutno prioritet kada je u pitanju rehabilitacija i rekonstrukcija magistralnih i regionalnih puteva u Srpskoj, nisu dobijeni odgovori.

"Nakon prihvatanja inicijative od Vijeća ministara BiH, radi zaključivanja sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke, obavještavamo vas da se radi o izuzetno složenoj proceduri koja ima više faza", rekli su "Nezavisnim" iz ovog javnog preduzeća, dodajući da će nam konkretnije informacije moći dati nakon zvaničnog odobravanja navedenog aranžmana.

"Ako neko javno preduzeće ili bilo koja javna institucija uzima kredit, mora se znati gdje će ta sredstva biti utrošena, osim jedino ako se ne želi znati, i onda oni sa tim sredstvima mogu ići na pokrivanje nekih dugova, a ne za nova ulaganja i poboljšanje puteva. U suštini ne bi trebalo da se novac uzima ako se ne zna zašto se taj novac uzima", rekao je za "Nezavisne" Predrag Duduković, ekonomski analitičar.

Dodao je da kreditori kada daju sredstva obično traže projekte, gdje će ta sredstva biti uložena i da li će taj novac moći vratiti.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

NEMA KOMENTARA