Uvreda za žrtve: Centar Simon Wiesenthal od bh. vlasti traži zabranu mise za Bleiburg

Radiosarajevo.ba
Uvreda za žrtve: Centar Simon Wiesenthal od bh. vlasti traži zabranu mise za Bleiburg
Foto: Juedische Allgemeine / Efraim Zuroff

Centar Simon Wiesenthal zatražio je danas od vlasti BiH da zabrane misu koja bi se u subotu trebala održati u Sarajevu u spomen na ubijene na Bleiburgu 1945. godine.

"Većina ljudi za koje se održava misa bili su saradnici ustaškog režima koji su pokušali pobjeći od pravde nakon završetka Drugog svjetskog rata, objavljeno je u saopćenju Centra Simon Wiesenthal.

Dodaju da je među onima kojih će se prisjetiti na misi i Maks Luburić, zadužen za koncentracione logore u Hrvatskoj, u kojima je brutalno ubijeno na stotine hiljada Srba, Židova, Roma i antifašista.

U saopćenju obavještavaju da bi misu "Hrvatima ubijenim od Titovih partizana" trebao predvoditi kardinal Vinko Puljić, najviše rangirani svećenik Katoličke crkve u BiH.

"Odavanje počasti jednom od najvećih zločinaca NDH ne samo da je uvreda za žrtve i njihove porodice, nego i za sve one koji su se protivili zločinima ustaša. Cijenili bi kada bi Vlada BiH spriječila da se održi ova travestija sjećanja i pravde", napisao je Efraim Zuroff, poznati lovac na naciste, koji se oglasio i na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije