Rekordno povećanje: U 2017. uvezena krv vrijedna 19.854 KM

E. H.
Rekordno povećanje: U 2017. uvezena krv vrijedna 19.854 KM
Široka je paleta proizvoda koji se uvoze u Bosni i Hercegovini, no jedni od najzanimljivijih su krv i krvni sastojci, koji su u našu državu tokom prethodnih godina uvezeni iz čak tri zemlje Europske unije.

Prema podacima iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, tokom prvih devet mjeseci ove godine u našu zemlju uvezeno je rekordnih 55 kilograma krvi, čija ukupna vrijednost iznosi 19.854 KM.

"Upoređujući ove podatke sa onima iz prethodnih godina, u prvih devet mjeseci desio se veliki porast kada je riječ o uvozu krvi i krvnih supstanci. Naime, prethodne godine u istom periodu uvezeno je svega 17 od ukupno 26 kilograma, dok je za tokom cijele 2015. uvezeno devet kilograma krvi. Također, i vrijednost uvezene krvi ove godine je znatno veća, te je višestruko veća od krvi uvezene prethodnih godina", pojasnili su za Radiosarajevo.ba iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ističu i kako je krv uvezena iz zemalja Europske unije, pretežno iz Njemačke, Švicarske i Češke.

S druge strane iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH istaknuli su kako obezbjeđujud ovoljne količine krvi u skladu s kliničkim potrebama te da do sada nisu uvozili krv iz drugih zemalja.

"Nismo upoznati da li je neka druga ustanova u FBiH vršili uvoz. U slučaju potrebe da se vrši izvoz ili uvoz krvnih sastojaka, potrebno je poznavati odredbe Zakona o krvi i krvnim sastojcima koji kaže kako krv i krvne sastojke nije dozvoljeno izvoziti, odnosno uvoziti na teritoriji Federacije BiH", kazali su iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Nadalje, u zakonu se ističe kako je krv moguće uvoziti u izuzetnim, vanrednim okolnostima, kao što su prirodne i druge nesreće, te slučajevi kada se radi o hitnoj i medicinski opravdanoj potrebi. Ipak, i tada je potrebno da dozvolu za uvoz/izvoz krvi i krvnih sastojaka izda Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva.

No, iz Uprave za indirektno oporezivanje pojasnili su nam da je uvoz krvi i krvnih sastojaka ipak moguć, ali ako uvoznik ispuni uslove definirane zakonskim i podzakonskim propisima.

"U konkretnom slučaju, između ostalog, moraju se ispuniti uslovi definirani i odlukom o klasifikaciji roba definiranih na režime uvoza i izvoza. Potrebno je da uvoznik ima rješenje za upis u Registar veleprometnika medicinskih sredstava, kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a koje se odnosi na dozvolu da pravna osoba može obavljati djelatnost prometa predmetne vrste medicinskog sredstva. Također, potrebna je i potvrda o upisu u registar medicinskih sredstava ili saglasnost za uvoz, kako bi bilo potvrđeno da se medicinsko sredstvo može prometovati na tržištu", istaknuo je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Pojasnio je i kako su najčešći uvoznici privatne medicinske kompanije, koje su ustvari distributeri potrošnog materijala, te su u posljednje dvije godine najčešće ljudsku krv uvozile kompanije Berg iz Sarajeva, te Brome Bel i Mediamax, obje iz Banja Luke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije