Vlada FBiH / Utvrđen prijedlog Zakona o PIO, penzije će se usklađivati svakog 15. aprila

14. 12. 2017. u 16:04:00 Anadolija

Shares: 0

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prema kojem će vrijednost općeg boda utvrđena zakonom iznositi 14 KM.

Prijedlog zakona propisuje da penzije budu usklađivane 15. aprila svake godine. Usklađivanje se vrši u visini zbira 50 posto procenta porasta potrošačkih cijena i 50 posto procenta porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

Najviše penzije neće biti usklađivane/povećavane sve dok najniži iznos penzije ne dostigne petinu iznosa najviše penzije ostvarene po zakonu. Precizirano je vanredno usklađivanje koje može biti provedeno jednom u godini, ako je stopa rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodne dvije kalendarske godine veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta FBiH, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini. 

Propisano je da se najniža i zagarantovana penzija usklađuju, ne sa troškovima života, kako je to ranije bilo, već prema odredbama člana 79. (što je za penzionere povoljnije). Izuzetno, ukoliko postoje finansijske mogućnosti, Vlada FBiH može posebnom odlukom utvrditi povećanje iznosa najniže penzije u većem procentu, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

"U prelaznim i završnim odredbama, u članu 140. kojim je propisana isplata penzija korisnicima koji ostvaruju pravo, dodana su dva stava kojima je propisano povećanje zakonskog iznosa penzija korisnicima prava koji su ih ostvarili do 31.07.1998. godine za 10 posto, te korisnicima koji su prava ostvarili od 31.07.1998. godine do 31.12.2007. godine za 5 posto", navode iz Vlade FBiH.

Glavni ciljevi reforme penzijskog sistema u FBiH su ublažavanje efekata starenja stanovništva na penzijski sistem, smanjenje preranog odlaska iz svijeta rada, pravedniji izračun penzija prema plaćenom doprinosu, pravedan odbitak za prijevremenu penziju i stimulacija ostanka u sferi rada, te sprečavanje i ublažavanje pada adekvatnosti penzija u FBiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Ovaj prijedlog zakona će razmatrati oba doma Parlamenta FBiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA