Dodik se povukao: Odgađa se prijenos nadležnosti i pruža podrška misiji EUFOR-a u BiH

7
Radiosarajevo.ba
Dodik se povukao: Odgađa se prijenos nadležnosti i pruža podrška misiji EUFOR-a u BiH
Foto: Kolaž / NSRS

Za zaključke na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS "za" je glasalo 54 poslanika, od 59 prisutnih. Pet je uzdržano.

Evo koje je zaključke predložila vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini na posebnoj sjednici.

Zaključke su predložili poslanici SNSD, SP, Demos, US, NPS i NDP.

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Oni su:

1. Narodna skupština RS usvaja Informaciju o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga RS.

2. Republika Srpska ostaje posvećena očuvanju mira u BiH i regionu kroz saradnju sa regionalnim integracijskim i bezbjednosnim inicijativama, te podržava uključenje BiH u inicijativu „Otvoreni Balkan“.

3. Republika Srpska je opredijeljena za poštovanje, pridržavanje i sprovođenje Dejtonskog sporazuma kao i za integraciju BiH i RS u EU, uz poštovanje principa međusobnog uvažavanja, te smatra da su ova dva procesa kompatibilna i da se međusobno dopunjavaju.

4. Narodna skupština RS konstatuje da je donošenje odluka o sukobu između Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsjedništva BiH i da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, piše Srpskainfo.

5. Vođenje vanjske politike BiH je u nadležnosti Predsjedništva BiH i samo odluke donijete konsenzusom i na ustavan način u Predsjedništvu BiH mogu biti smatrane za zvaničan stav BiH o spoljnopolitičkim pitanjima, te u skladu s tim osuđuje jednostrane postupke i istupanja predstavnika institucija BiH mimo zvaničnih stavova.

6. Narodna skupština RS traži od predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i da zastupaju neutralan stav BiH i Republike Srpske u rusko-ukrajinskom sukobu, a u skladu sa zaštitom interesa Republike Srpske.

7. Narodna skupština RS smatra da je misija ALTEA potrebna u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba da ostane u BiH u skladu sa mandatom koji joj rezolucijom daje Savjet bezbjednosti UN.

8. Narodna skupština zadužuje Vladu Republike Srpske da preduzme sve mjere kako bi obezbijedila svim građanima RS  dovoljnu količinu životnih namirnica, energenata i električne energije, te ublažila inflatorni udar na životni standard građana.

9. Narodna skupština konstatuje da se primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prijenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH, od 10. 12. 2021, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnoplitičke pozicije RS u složenim geopolitičkim okolnostima.

10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije