Usvojeni programi za kapitalne transfere: 143.000.000 KM za putnu infrastrukturu i izgradnju cesta

2
Radiosarajevo.ba
Usvojeni programi za kapitalne transfere: 143.000.000 KM za putnu infrastrukturu i izgradnju cesta
Foto: Autoceste FBiH / Završene popravke na mostu Počitelj

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donijela dvije odluke kojim je usvojila programe utroška sredstava za kapitalne transfere javnim preduzećima namijenjene za putnu infrastrukturu i izgradnju cesta u ukupnom iznosu od 143 miliona KM iz Budžeta Federacije BiH za ovu godinu. Kako je pojašnjeno, većina ovih projekata započeta je u proteklom periodu.

Prvom odlukom usvojen je program namijenjen za izgradnju putne infrastrukturu u iznosu od 59 miliona KM, kojim će se finansirati dva projekta izgradnje brzih cesta u Federaciji BiH.

Naime, na prijedlog Federalnog ministarstva Vlada je donijela je odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava "Kapitalni transferi javnim preduzećima - za putnu infrastrukturu" u iznosu od 59.000.000 KM, utvrđen Budžetom FBiH za 2024. godinu ovom ministarstvu.

Korisnici Iphone-a u problemu: Jutarnji alarm ne zvoni

Korisnici Iphone-a u problemu: Jutarnji alarm ne zvoni

Ovom odlukom Vlada Federacije BiH utvrđuje dva projekta koji će se finansirati putem ovoga programa. Prvi se odnosi na izgradnju brze ceste Lašva-Nević Polje (Vitez- Nević Polje) u iznosu od 29.790.000 KM, čiji je implementator JP Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar, a namjena ovih sredstava je za eksproprijaciju, građenje i nadzor.

Drugi projekt je brza cesta Prača - Goražde (Tunel Hranjen i trasa BC- eksproprijacija), čiji je implementator JP Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar, u iznosu od 29.210.000 KM. Sredstva su namijenjena za građenje, a izgradnja ove brze ceste je podržana i drugom danas usvojenom odlukom u iznosu od 10.745.000 KM.

Druga odluka odnosi se na Transfer za izgradnju autocesta, brzih cesta, magistralnih i drugih cesta, u iznosu od 84 miliona KM, te obuhvata 17 projekata. Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Vlada je usvojila Program utroška sredstava "Kapitalni transferi javnim poduzećima - Transfer za izgradnju autocesta, brzih cesta, magistralnih i drugih cesta", u iznosu od 84.000.000 KM, utvrđen Budžetom FBiH za 2024. godinu ovom ministarstvu.

Na posebnom računu za upravljanje razvojnim sredstvima za implementaciju sredstava namijenjenih za finansiranje kapitalnih infrastrukturnih projekata u okviru Jedinstvenog računa Trezora se nalazi dio ovih sredstava, a ostatak potrebnih sredstava će se osiguravati sukcesivno u skladu sa potrebama za realizaciju projekata. Usvojenom odlukom utvrđuje se 17 projekata koji će se finansirati putem ovoga programa.

Za izgradnju autoceste Orašje - Tuzla, dionica Maoča - Tuzla, Lot V Čanići – Tuzla (u dužini od osam km), planiran je iznos od 12.906.649 KM, i to za projektiranje, eksproprijaciju i građenje. Implementator projekta je JP Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar.

Iznos od 6.900.000 KM namijenjen je za izgradnja brze ceste Bihać - Cazin - V. Kladuša - granica RH, a implementator je JP Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar. Ova sredstava su planirana za projektovanje, eksproprijaciju, građenje i nadzor.

Za izgradnju brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica RH, čiji je implementator JP Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar, planiran je iznos od 23.445.000 KM. Namjena ovih sredstava je za projektovanje, eksproprijaciju, građenje i nadzor.

Iznos od 3.850.000 KM (za projektovanje i eksproprijaciju) planiran je za izgradnju brze ceste Lašva - Travnik - Jajce, dionica Nević Polje - Turbe (10,8 km), čiji je implementator JP Autoceste FBiH d.o.o Mostar. Pored toga, za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje - Lot 4. Poslovna zona Vitez (faza 1), čiji je implementator JP Autoceste FBiH, planirano je 3.153.351 KM (za projektovanje i eksproprijaciju).

Kada je riječ o izgradnji brze ceste Prača-Goražde (Tunel Hranjen i trasa BC eksproprijacija), čiji je implementator projekta je JP Autoceste FBiH, planiran je iznos od 10.745.000 KM, i to za eksproprijaciju, građenje i nadzor.

Iznos od 6,1 milion KM planiran je za izgradnju južne obilaznice Mostara, čiji je implementator JP Ceste Federacije BiH u saradnji sa Gradom Mostarom. Ova sredstva su namijenjena za projektovanje, eksproprijaciju, građenje i nadzor.

Za izgradnju i rješavanje spoja magistralnih cesta M17.4 i M17, te sanaciju i rekonstrukciju magistralnih cesta i rasvjete na M17, Ortiješ u gradu Mostaru i Počitelju, planirano je 500.000 KM. Implementator je JP Ceste FBiH, a namjena sredstava je za projekovanje, eksproprijaciju, građenje i nadzor. Iznos od 2.500.000 KM namijenjen je za izgradnju dionice Šički Brod-Đurdevik na trasi ceste Tuzla-Sarajevo. Implementator je JP Ceste FBiH, a sredstva su za projektovanje, eksproprijaciju, građenje i nadzor.

Sredstva u iznosu od 2.000.000 KM (za projektovanje i reviziju) predviđena su za izgradnju gradskog autoputa u Sarajevu, dionica Stup-Buća Potok-Pofalići-Velešići-Bentbaša. Implementator je JP Ceste FBiH. Za rekonstrukciju i sanaciju ceste Kreševo- Kiseljak, čiji je implementator JP Ceste FBiH planirano je 3.500.000 KM, i to za građenje i nadzor.
Iznos od 1.000.000 KM planiran je za izgradnju XII transferzale, spoj od Stupske petlje do aerodroma Sarajevo. Implementator je JP Ceste FBiH, a sredstava su namijenjena za projektovanje, eksproprijaciju, građenje i nadzor.

Sredstva u iznosu od 1.000.000 KM (za građenje i nadzor) planirana su za rekonstrukciju dijela tomislavgradske obilaznice, čiji je implementator JP Ceste Federacije BiH. Kada je riječ o izgradnji obilaznice Kiseljaka II faza, čiji je implementator JP Ceste Federacije BiH, planiran je iznos od 2.500.000 KM, i to za projektovanje, eksproprijaciju, građenje i nadzor. Iznos od 2.500.000 KM namijenjen je za izgradnju "Južne saobraćajnice" u Tuzli, dionica Ši Selo- Slavinovići, I faza. Implementator projekta je JP Ceste Federacije BiH, a sredstva su predviđena za eksproprijaciju.

Za izgradnju kružnog toka Mlake, na cesti M18, dionica Šički Brod 3-Ivinice 1, čiji je implementator JP Ceste Federacije BiH planirano je 700.000 KM (eksproprijacija, građenje i nadzor). Isti iznos od 700.000 KM planiran je i za izgradnju kružnog toka HIDANI, na cesti M4, u Kalesiji, dionica Simin Han-Donje Caparde, čiji je implementator JP Ceste Federacije BiH, a sredstva su namijenjena za eksproprijaciju, građenje i nadzor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije