Različite verzije zakona: Nepoznato gdje ide novac za akcize

A. D.
Različite verzije zakona: Nepoznato gdje ide novac za akcize
Nakon što je prošle sedmice na na maratonskoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH usvojen set Zakona o akcizama, službe Parlamenta otkrile su svojevrsni skandal.

Naime, šefica odjela za izradu pravnih akata Parlamenta Mira Škrba Tomić sačinila je službenu zabilješku, u čijem posjedu je Radiosarajevo.ba,  u kojoj stoji da jezičke varijante ovih zakona na bosanskom i hrvatskom jeziku predviđaju da akcize idu na poseban podračun Centralne banke BiH koji je namijenjen za cestogradnju, dok u verziji zakona na srpskom jeziku toga nema.

Također, uočeno je da se srpska verzija zakona i u drugim stvarima razlikuje od bosanske i hrvatske.

Sudeći prema ovom otkriću navedeni zakoni neće biti provodivi nakon što se u različitim verzijama objavi u Službenom listu BiH.

zabiljeska_akcize.jpg - undefined

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine na maratonskoj sjednici u rano jutro s 14. na 15. decembar usvojio je po hitnom postupku set Zakona o akcizama, kojim se za 15 feninga povećavaju akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine.

Za usvajanje zakona glasala su 22 poslanika, dok je protiv bilo 20, a suzdržanih nije bilo.

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Saša Magazinović izjavio je kako ovo liči na ozbiljne mahinacije.

"Zakon je svakako usvojen poslovničkim i proceduralnim nasiljem nad Parlamentom, čiji je dignitet urušen. Tako ovo sada izgleda: na bosanskom i hrvatskom ću platiti, ali na srpskom neću", rekao je Magazinović za Radiosarajevo.ba.

 

Na sjednici Predstavničkog doma koja je započela jutros na ovaj probem je ukazalo tri zastupnika i to zastupnici SDP-a, SDS-a, A-sda, Saša Magazinović, Aleksandra Pandurević i Jasmin Emrić. Pandurević je tražila da se u vezi sa različitim tekstova zakona o akcizama formira istražna komisija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije