Agencija za rad i zapošljavanje BiH: Posao za sezonske radnike u Austriji

Srna
Agencija za rad i zapošljavanje BiH: Posao za sezonske radnike u Austriji
Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH vode razgovore s predstavnicima Austrijske službe za zapošljavanje o mogućnosti sezonskog zapošljavanja radnika iz BiH.

Austrija posljednjih godina ima manjak radne snage, posebno u zimskoj turističkoj sezoni.

Direktor Agencije Muamer Bandić rekao je da će ova inicijativa, ukoliko budu pronađeni zajednički interesi, biti upućeni Savjetu ministara radi sklapanja sporazuma o sezonskom zapošljavanju između BiH i Austrije.

Bandić je istakao da ovakav vid saradnje garantuje da će radnici iz BiH, po zaključenju i stupanju na snagu sporazuma, imati sva prava kao i domaća radna snaga u Austriji, te da će se zapošljavanje odvijati na legalan i uređen način.

"Sporazum bi omogućio praćenje odlaska radnika iz BiH u Austriju i njihovog povratka, uz očuvanje njihovih prava koja imaju na osnovu nezaposlenosti nakon dolaska u BiH", objasnio je Bandić, koji predvodi delegaciju Agencije za rad i zapošljavanje BiH u Austriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije