Usvojen Nacrt programa javnih investicija FBiH 2024. - 2026. godina

0
Fena
Usvojen Nacrt programa javnih investicija FBiH 2024. - 2026. godina
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Vlada FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, usvojila je Nacrt programa javnih investicija Federacije BiH 2024. - 2026. godina, a radi se o trogodišnjem dokumentu koji sadrži pregled ulaganja u projekte s podacima o ukupno potrebnim i utrošenim, te sredstvima planiranim za financiranje projekata iz proračuna, kredita, granta i drugih izvora.

Prema danas usvojenom Nacrtu, ukupna vrijednost projekata uključenih u Program javnih investicija FBiH 2024. - 2026. godina iznosi 17.5 milijardi KM. Od toga se 8.7 milijardi KM odnosi na 72 kandidirana projekta, 6.7 milijardi KM na 58 projekata čija je implementacija u tijeku, te 2.1 milijardu KM na sedam odobrenih projekata, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Inače, Program javnih investicija FBiH služi Vladi Federacije kao osnovica za bolje planiranje i upravljanje sredstvima razvoja, uz dugoročni cilj povezivanja ovog programa s procesom strateškog planiranja i budžetiranja.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Vlada na prijedlog Federalnog ministarstva financija svake godine usvaja ovaj program nakon procesa prikupljanja podataka od sudionika u procesu planiranja investiranja.

U izradi, osim Federalnog ministarstva financija i Komisije za Program javnih investicija FBiH, sudjeluju federalni organi uprave, vlade županija, nadležni županijski organi, županijski organi uprave, jedinice lokalne samouprave, samostalne upravne organizacije, specijalizirane organizacije i posebna tijela (zavodi, direkcije, agencije, instituti i sl.) i javna poduzeća.

Vlada FBiH podržala Lanu Pudar za odlazak na pripreme i takmičenje sa iznosom od 69.700 KM

Vlada FBiH podržala Lanu Pudar za odlazak na pripreme i takmičenje sa iznosom od 69.700 KM

Također, Vlada FBiH danas je primila na znanje informaciju o utrošku sredstava u 2022. godini kojima su financirani projekti uključeni u Program javnih investicija FBiH. Federalno ministarstvo financija zaduženo je da ovu informaciju objavi na svojoj internet stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije