Vlada Federacije BiH: Izraditi plan prevencije i sprečavanja nasilja u školama

0
AA
Vlada Federacije BiH: Izraditi plan prevencije i sprečavanja nasilja u školama
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o sastanku koji je održan s resornim kantonalnim ministrima i predstavnicima kantonalnih ministarstava obrazovanja o sigurnosnoj situaciji u školama u Federaciji BiH, s predloženim preporukama i zaključcima.

Ovaj sastanak održan je na poziv federalne ministrice obrazovanja i nauke Jasne Duraković u petak, 16. juna ove godine.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da formira i vodi Interresorni stručni tim za izradu okvirnog plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH. Zadatak Interresornog radnog tima je da u roku od 90 dana izradi ovaj okvirni plan.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Federalni ministri pravde, zatim unutrašnjih poslova, kao i zdravstva te rada i socijalne politike zaduženi su da u roku od pet dana Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke dostave imena predstavnika koji će učestvovati u radu ovog stručnog tima.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke zaduženo je da uputi poziv kantonalnim vladama da delegiraju predstavnike koji će učestvovati u radu Interresornog stručnog tima.

Prema danas usvojenom zaključku Vlade, nakon izrade i usvajanja okvirnog plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH, osigurat će se neophodna sredstva za njegovu implementaciju u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta Federacije BiH.

Bećirović: Pristup problemu nasilja u školama podrazumijeva cjelovitu analizu obrazovnog sistema

Bećirović: Pristup problemu nasilja u školama podrazumijeva cjelovitu analizu obrazovnog sistema

Vlada Federacije BiH primila je na znanje usmenu informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o sastanku održanom sa Udruženjem roditelja djece oboljele od cistične fibroze. Tokom rasprave istaknuto je opredjeljenje Vlade Federacije da udruženju, roditeljima i djeci budu partneri u pronalasku rješenja za liječenje.

Vlada je dala punu podršku resornom ministarstvu u nastojanjima pronalaska rješenja za liječenje djece oboljele od ove teške i rijetke bolesti.

Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da za narednu sjednicu Vlade Federacije BiH dostavi kompletnu informaciju sa svim podacima i prijedlozima rješenja kako bi se na sistemski način pristupilo rješavanju pitanja liječenja djece oboljele od cistične fibroze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije