Usvojen Budžet RS-a za 2017. godinu: Niže plaće budžetskih korisnika

AA
Usvojen Budžet RS-a za 2017. godinu: Niže plaće budžetskih korisnika
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je noćas na 21. posebnoj sjednici Budžet Republike Srpske za 2017. godinu, kao i set zakona kojima će budžetskim korisnicima biti smanjene plate zbog smanjenja koeficijenta za obračun naknade za minuli rad.
Usvojen je po hitnom postupku Zakon o izvršenju budžeta za narednu godinu, te Program ekonomskih reformi RS od 2017. do 2019. godine, kojim je predviđeno jačanje fiskalne odgovornosti i nastavak procesa fiskalne konsolidacije s ciljem smanjenja javnog sektora

Ukupna budžetska sredstva planirana Budžetom RS za 2017. godinu iznose tri milijarde i 200 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 73 miliona KM, odnosno 2,3 posto u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2016. godinu. Planirani budžetski suficit iznosi 67,1 miliona KM, i biće usmjeren na pokriće dugova prema domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze RS i dugoročnih zajmova od međunarodnih finansijskih institucija. Očekuje se blagi privredni rast, kao i neznatna inflacija od 0,1 posto.

Prihvaćeno je 14 amandmana, koje su predložili Klub poslanika SNSD-a, Klub poslanika DNS-a, Klub poslanika SP, Klub poslanika SDS-K i samostalni poslanik Ilija Stevančević, i oni su postali sastavni dio Budžeta dok su amandmani opozicije odbijeni. Amandmanima su, između ostalog, povećana izdvajanja za Univerzitet u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, za finansiranje rada studentskih organizacija, tekuće održavanje nasipa, za takmičenje klubova u ligama RS. Prihvaćen je i amandman vladajuće većine kojim je, između ostalog, predviđeno osiguravanje 4,5 miliona KM za nabavku uniformi Policiji RS. Za budžet je glasalo 46 poslanika, dok ih je 25 bilo protiv.

Zakonom o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2017. godinu definirani su ukupni izdaci budžetskih korisnika, uključujući izdatke za otplatu duga. Donošenje ovog zakona ima za cilj da se utvrde prava i obaveze organa u izvršenju budžeta RS za 2017. godinu, kao i način raspodjele sredstava na korisnike.

Poslije objedinjene rasprave, poslanici su usvojili i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u organima uprave RS, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u institucijama pravosuđa RS, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u javnim službama RS.

Prema ovim zakonima se osnovna plaća uvećava za svaku godinu radnog staža za 0,3 posto do navršenih 25 godina staža, a za više od 25 godina osnovna plaća se uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,5 posto.

Posebna sjednice bit će nastavljena u utorak, 27. decembra, u 10 sati, a poslanici će po hitnom postupku između ostalog raspravljati o Prijedlogu zakona o bankama RS, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije