Usvojen Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje krađe motornih vozila

Radiosarajevo.ba
Usvojen Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje krađe motornih vozila
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Vlada KS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva i Uprava policije je predložila, a Vlada KS usvojila Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje krađe motornih vozila u Kantonu Sarajevo.

Osnov za izradu ovog Plana se bazira na modelu koji sadrži mjere preventivnog i represivnog karaktera, razvrstane u četiri ključne grupe mjera za čije poduzimanje će biti zaduženi primarno MUP KS - Uprava Policije kao i drugi subjekti iz javnog i privatnog sektora koji mogu doprinijeti smanjenju obima ovog problema i ublažavanju posljedica koji on ostavlja na ličnu i imovinsku sigurnost građana, stepen javne sigurnosti i općenito vladavinu zakona.

“Akcioni plan sadrži brojne dugoročne i kratkoročne mjere koje su proizašle i iz zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo usvojenih na hitnoj sjednici koja je bila posvećena ovoj problematici, a koja je sazvana nakon ubistava naša dva policijska službenika na njihovom zadatku. Osim ove problematike, Plan tretira i ima za cilj podizanje cjelokupnog sigurnosnog stanja na jedan viši nivo”, istakao je ovom prilikom ministar MUP KS Vedran Mulabdić.

Policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović Vladu je upoznao sa dijelovima mjera koje su selektirane u četiri šire grupe: u mjere izgradnje kapaciteta i inoviranja tehničkih mogućnosti, mjere unapređenja istražnih kapaciteta i odlučnije procesuiranje učinilaca krivičnih djela krađa motornih vozila, u aktivnosti poboljšanja saradnje i koordinacije između nadležnih institucija u BiH te uključivanje zajednice i informisanje vlasnika motornih vozila o mjerama prevencije.

Akcioni plan će u narednom periodu javnosti biti bliže predstavljen. On između ostalog tretira izgradnju integrisanog sistema video nadzora na području KS kao i izgradnju komponenti sistema video nadzora u službenim patrolnim vozilima policije,izgradnju sistema za praćenje policijskih vozila, uspostavljanje sistema direktnih provjera baza podataka na potrebe policije na terenu.

Osnivanje stalnog specijalnog istražnog tima za sprečavanje i suzbijanje krađa motornih vozila, pojačano prisustvo policije na mjestima učestalih krađa, unapređenje kriminalističko – obavještajnog rada, izrada i implementacija planova blokada i pojačane kontrole saobraćaja kao i provođenje javne kampanje i podizanje svijesti kod vlasnika motornih vozila su neki od segmenata koji su detaljnije razrađeni i prihvaćeni u ovom Akcionom Planu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije