Ustavni sud RS prihvatio bošnjački veto

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud RS prihvatio bošnjački veto

Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske (RS) za zaštitu vitalnog interesa utvrdilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a u odnosu na Zakon o sudovima RS-a, dok je drugom odlukom zaključilo da Zakonom o spomenicima i spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova RS-a nije povrijeđen vitalni interes konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda. 

Kada je u pitanju Zakon o sudovima, Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda smatra da je donošenjem ovog zakona, 15.decembra prošle godine, povrijeđen vitalni interes tog naroda da bude adekvatno zastupljen u pravosudnim organima vlasti. 

Povredu ovog vitalnog interesa Klub delegata bošnjačkog naroda vidi, između ostalog, u tome što se osporenim zakonom preuzimaju nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH od izvršne vlasti, odnosno Ministarstva pravde RS-a, a što može imati ozbiljan uticaj na funkcioniranje i nezavisnost pravosuđa. 

Zakon o spomenicima

Kada je u pitanju Zakon o spomenicima Vijeće je meritorno odlučivalo o zahtjevima klubova delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS-a u odnosu na taj zakon. Navedeni klubovi povredu vide u tome što osporenim zakonom nije predviđeno obilježavanje stradanja i podizanje spomenika i spomen-obilježja civilnim žrtvama rata iz perioda od 30. aprila 1991. godine do 14. februara 1996. godine. 

Klubovi smatraju da se zakon odnosi samo na pripadnike srpskog naroda te da se pripadnici druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih u njemu ne mogu prepoznati, zbog čega je neophodno regulirati mogućnost izgradnje, zaštite i održavanja spomenika i spomen-obilježja na način koji ne dovodi u neravnopravan položaj nijedan konstitutivni narod.

Odlučujući o zahtjevima navedenih klubova, Vijeće Ustavnog suda je većinom glasova utvrdilo da osporenim zakonom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog i hrvatskog naroda.


Naime, Vijeće je, kako navode, ocijenilo da činjenica što zakon ne sadrži određena zakonska rješenja, odnosno reguliranje podizanja spomenika civilnim žrtvama rata, ne dovodi do povrede vitalnog nacionalnog interesa nijednog od konstitutivnih naroda. Osim toga, Vijeće smatra da legislativno reguliranje ove materije ne dovodi u pitanje mogućnost da se izgradnja i zaštita spomenika i spomen-obilježja civilnim žrtvama rata uredi posebnim zakonom. 

Vijeće smatra  i da predmetni zakon ne dovodi u pitanje nacionalni identitet konstitutivnih naroda, jer ne daje nacionalni predznak nijednom pojmu koji je predmet njegovog reguliranja. 

U pratnji kontroverzi

Način na koji su predmetni odnosi njime uređeni, prema ocjeni Vijeća, ne ugrožava ispoljavanje i njegovanje nacionalnog identiteta bilo kojeg konstitutivnog naroda, niti omogućava dominantan položaj jednog naroda u odnosu na druge. 

Treba, međutim, podsjetiti da su ovaj zakon pratile i određene kontroverze u samom Ustavnom sudu RS-a. 

Naime, 4. januara Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a donijelo  je odluku da Zakon o spomenicima i spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova u RS-u ne može stupiti na snagu, jer su ga osporila dva od tri kluba delegata u Vijeću naroda RS-a i treba biti vraćen predlagaču na novi postupak. 

Međutim, nakon toga su preinačili  odluku i danas je donesena nova. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije