Ustavni sud BiH u Užicu: Kako su još jednom poniženi država BiH i njeni građani

15
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH u Užicu: Kako su još jednom poniženi država BiH i njeni građani
Foto: BIRN BiH / Ustavni sud BiH

Još jedno poniženje države Bosne i Hercegovine i njezinih građana priredili su nam predstavnici ovdašnje vlasti!

Piše: Faruk Vele

Dok se zvaničnici i razne ćate u Bosni i Hercegovini, a posebno u Federaciji BiH, naduravaju oko nabavki vakcina, a građani masovno umiru (prema zvaničnim podacima, od COVID-19 su u prvih 16 dana marta samo u Sarajevu umrle 204 osobe, a od početka godine 342 osobe), sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jednog od valjda simbola državnosti naše zemlje, su organizaciji srbijanskih vlasti prebačeni, pazi sad, u Užice - gdje su jučer vankcinsani!

"Vakcina" i "sadaka" diplomatija

O ovom događaju svekoliko pučanstvo Ustavni sud BiH je slavodobitno obavijestio:

"Imajući u vidu epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini izazvanu pandemijom koronavirusa COVID-19, uvažavajući upozorenja i preporuke epidemiološke struke, uzimajući u obzir procjenu rizika za zdravlje zaposlenih, te potrebu osiguranja nesmetanog procesa rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Ustavni sud BiH je u saradnji i uz podršku Ustavnog suda Republike Srbije, Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva zdravlja Republike Srbije svim zaposlenicima Ustavnog suda BiH omogućio vakcinaciju u Republici Srbiji".

Prva vakcinacija zaposlenika Ustavnog suda BiH, javljeno nam je iz Ustavnog suda, uspješno je obavljena jučer, 15. marta 2021. godine u Općoj bolnici Užice (Republika Srbija), a "revakcinacija će biti naknadno dogovorena i organizirana u saradnji s nadležnim institucijama Republike Srbije".

Šta reći? Opet nam je, izgleda, ušao sazad, što bi rekao direktor mostarske bolnice Ante Kvesić. Srbijanska "vakcina diplomatija" zabila je još jedan gol u gostima, a institucije države su, očekivano, ponižene.

Na stranu, što ne možete ni zamisliti predsjednika i sudije Ustavnog suda Srbije ili Hrvatske da dolaze u, recimo, Livno ili Bihać da se vakcinišu, i to kao bi tamošnja javnost dočekala takav pretpostavljeni događaj, ali kakva je ovo poruka građanima Bosne i Hercegovine koji ovih dana ukopavaju svoje najmilije zbog nedostatka spasonosnih doza?

Događajima kojima svjedočimo nisu ponižene samo institucije države BiH, koje svojom "sadaka diplomatijom" i sebičnošću bacaju pod noge i ono malo bosanskohercegovačkog dostojanstva, već, prije svega, bh. građani koji i dalje čekaju spas za sebe i svoje porodice. Za to vrijeme oni koji imaju pozicije i vlast, mimo reda i uzusa, koriste svoj položaj da bi zaštitili - samo sebe, što je slika potpunog gubitka moralnog i etičkog kompasa, prije svega.

Šta radi BIA?

Da stvar bude gora, ovom svojevrsnom diplomatskom operacijom Srbije koordinirao je ambasador te zemlje u Sarajevu Aleksandar Đorđević, koji bivši šef srbijanske obavještajne službe BIA u periodu od 2013. do 2017. godine i blizak je prijatelj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ga je i poslao u Sarajevo.

Đorđević je bio šef BIA-e u vrijeme poznatih incidenata u Sobranju u Makedoniji aprila 2017. godine, ali i dvije godine ranije kada su se operativci iz Srbije ilegalno ubacivali na teritoriju Bosne i Hercegovine tokom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici i poznatog incidenta, odnosno napada na tadašnjeg premijera, a danas predsjednika Srbije.

Đorđeviću i ostalim predstavnicima Srbije Ustavni sud BiH je, također, zahvalio:

"Ustavni sud BiH izražava posebnu zahvalnost kolegama iz Ustavnog suda Republike Srbije na čelu s predsjednicom Snežanom Marković, ministru vanjskih poslova Republike Srbije Nikoli Selakoviću, te ambasadoru Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandru Đorđeviću, koji su uz dobru volju omogućili vakcinisanje zaposlenika Ustavnog suda BiH. Također, Ustavni sud posebno zahvaljuje svim zaposlenim u Zavodu za javno zdravlje Užice na čelu s direktoricom Zavoda Vlatkom Stevanović".

Da se razumijemo, Sarajevu nisu problem Beograd i Srbija koji igraju svoje stare pasove na prostorima Bosne i Hercegovine i ostataka zamišljenog "srpskog sveta", i to je odavno već svima jasno. Oni znaju šta rade...

Problem su ovdašnje nesposobne vlasti koje uz razne izgovore, spinove i sukobe, iznevjerili očekivanja građana koji jedan za drugim umiru, dok mi preostali gledamo slike raspada sistema i bezmalo svega u šta smo vjerovali. Bahatost, nemar, neodgovornost, podobnost, korupcija, kriminal i sve ono što bi uništilo i mnogo snažnije države i društva od ovog bosanskohercegovačkog, stigli su na naplatu.

Ko su članovi Ustavnog suda BiH?

Predsjednik Ustavnog suda BiH je Zlatko M. Knežević, a potpredsjednici Mato Tadić i Mirsad Ćeman.

Sudije Ustavnog suda BiH su: Valerija Galić, Miodrag Simović, Seada Palavrić, Tudor Pantiru, Angelika Helene Anna Nussberger i Helen Keller.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije