Ustavni sud BiH ostao bez sudija RS: Šta slijedi dalje?

/ Komentari (18)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Kiki

Ništa ustavni sud nije napravljen po nacionalnom ključu 5 sudija može odlučivati jer je ovima iz manjeg entiteta zabranjeno djelovanje od strane snsd-a. Hajmo dalje

VELEIZDAJNICI BOSNE I ZAVNOBIH-a

Prema idealnom scenariju, korak dalje je ukidanje entiteta. Potom, ukidanje nacionalnih stranaka i njihovih klonova, kao smrtnih neprijatelja BiH. Doživotne robije za sve one koji su u dotičnim naci- nakupinama 33 godine uništavali BiH. Vraćanje Republike. Reafirmacija svega vrijednog iz naslijeđa AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, oslobađanje od svega anahronog. Postepeno vraćanje u dvadeseti i dvadeset i prvi vijek, nakon 33 godine boravka u najgorem reprint izdanju Srednjeg vijeka ikad. Ali sve to bi podrazumijevalo neke druge ljude i drugačije narode od ovih koji nezaustavljivo idu putem apsolutne autodestrukcije.

Ademović najveći pravnik

Naime, prema Ustavu BiH, Pravila usvaja najmanje pet sudija. Postojećih šest sudija mogu i, smatram, imaju obavezu da preispitaju da li sud, u smislu unutrašnje strukture i nadležnosti, može ostati funkcionalan. Ako ne, Ustavni sud BiH mora prilagoditi svoja Pravila. Ono što Pravila ne mogu promijeniti jeste ustavnopravni princip da kvorum za rad čini najmanje pet sudija. Naravno, netko će reći da bez sudija iz RS Ustavni sud BiH nema puni legitimitet, bez obzira što može raditi po Ustavu BIH. Čak i da je takav prigovor politički opravdan (a, nije), moramo dati odgovor na pitanje zbog čega ******vnom sudu BiH nema sudija iz ovog entiteta. Odgovor leži u činjenici da sama RS vrši opstrukciju imenovanja novih sudija. Prema tome, takav prigovor je apsolutno nelegitiman i nema nikakav značaj", dodaje Ademović.

Haha

Šta sad pitamo se. Sad treba sačekati 2026 da isteknu mandati preostalim trima sucima i onda će tzv Ustavni sud i službeno prnuti u čabar.

A šta drugo

Šta slijedi? Napredak i prosperitet valjda!

Gost

Ne tražite od Srba što niste i sami spremni uraditi. Za početak umjesto RS ili MANJI BH ENTITET lijepo recite kako je određeno Ustavom REPUBLIKA SRPSKA. Poštovanje je potrebno sa obje strane.

BiH

Pa sta, raditi bez smradova i jos bolje

Licemjer I cinik

Ne tražite od Srba što niste i sami spremni uraditi. Za početak umjesto RS ili MANJI BH ENTITET lijepo recite kako je određeno Ustavom REPUBLIKA SRPSKA. Poštovanje je potrebno sa obje strane. ka Gost Jes, jes, a spomen ploča Mladiću stoji na Vraćamo. Kažeš poštovanje jel!?

Licemjer I cinik

Jes, jes, a spomen ploča Mladiću stoji na Vraćamo. Kažeš poštovanje jel!? ka Licemjer I cinik Vracama *

Ralle

Ove godine i onaj SDA sudija Ćemam ide u penziju...iduće godine i čistačica, također SDA kadar Palavrička..osta samo šiptar i dva Nijemca..znači, sud će se sam od sebe raspasti..

Guest

šta raditi,ukinuti entitete i i proglasiti prvobitno stanje BiH

Oslobodimo se velikodrzavnih narativa!

BH “konstituentni narodi” su nacije Jugoslavije, srbi, hrvati, muslimani (sa veliko M). Tako je zakodirano u AVNOJu, klonirano u Dejtonu. Katastrofalan velikodrzavni narativ! BiH je jedina drzava, autohtpnog stanovnistva prikazanog “narodima” sa imenima susjednih drzava Srbije i Hrvatske, a zapravo su imena nacija novokreirane drzave Jugoslavije. U cemu je problem? Prima: Staovnistvo BiH nije iseljenistvo Srbije ni Hrvatske. BiH nema teritorije ni dijasporu susjednih drzava! Drugo, BiH (povijesno Bosna) je starija od Dejtona, Jugoslavije, Berlinskog kongresa, otkrica Amerike, dolaska Osmanlija u Evropu! Trece: Populacija BiH je genetski nadpolovicno (preko 50%) staroevropsko, dinaroidne haplogrupe. Prisustvo slavenskih dosljaka je neznatan. Bosansko stanovnistvo bastini vjekovima istu drzavnost, tradiciju, kulturi i jezik! Nije multietnicko. Jeste multireligijsko. Religija ne definise ni naciju ni narod. Nemaju Srbija i Hrvatska svoj narod u Bosni! A rade joj o glavi!

Oslobodimo se velikodrzavnih narativa!

>>Prema idealnom scenariju, korak dalje je ukidanje entiteta. Potom, ukidanje nacionalnih stranaka i njihovih klonova, kao smrtnih neprijatelja BiH. Doživotne robije za sve one koji su u dotičnim naci- nakupinama 33 godine uništavali BiH. Vraćanje Republike. Reafirmacija svega vrijednog iz naslijeđa AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, oslobađanje od svega anahronog. Postepeno vraćanje u dvadeseti i dvadeset i prvi vijek, nakon 33 godine boravka u najgorem reprint izdanju Srednjeg vijeka ikad. Ali sve to bi podrazumijevalo neke druge ljude i drugačije narode od ovih koji nezaustavljivo idu putem apsolutne autodestrukcije. ka VELEIZDAJNICI BOSNE I ZAVNOBIH-a<<. Prvo se osloboditi AVNOJ-evskog narativa o “narodima” srbima, hrvatima i muslimanima (M) u BiH, promjeniti ime drzavi u iskonsko Bosna da bi svima nacija bila Bosanska,bez uticaja religije! Srbija i Hrvatska bi izgubile moc nad Bosnom i bile bi susjedne prijateljske drzave. Bez velikodrzavnih namjera!

Zbor

Ko nece da igra, nece ni dobiti. Njihov izbor. Niko im nije duzan.

***

***

Fajront

Raspustanje slijedi dalje.

***

***

***

***

/ Najnovije