Ustavni sud BiH održao vanrednu sjednicu: Poslali poruke Kneževiću i skupštinama entiteta

1
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH održao vanrednu sjednicu: Poslali poruke Kneževiću i skupštinama entiteta
Foto: Ustavni sud BiH / Sjednica Ustavnog suda BiH, arhiv

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas, 19. juna 2023. godine, održao vanrednu sjednicu na kojoj je razmotrio  vanredne okolnosti u kojima se Ustavni sud našao zbog političkih pritisaka na potpredsjednika Zlatka M. Kneževića.

"U vezi s tim, Ustavni sud ponovo izražava svoju bezrezervnu podršku potpredsjedniku Kneževiću koji je, uprkos raznim teškoćama s kojima se suočavao, uvijek u punom kapacitetu doprinosio radu Ustavnog suda. Svojom profesionalnošću i odlučnošću potpredsjednik Knežević je, između ostalog, tada u kapacitetu predsjednika Ustavnog suda, uspješno proveo Ustavni sud kroz krizu izazvanu pandemijom. Ustavni sud najoštrije osuđuje sve političke pritiske na potpredsjednika Kneževića i poziva sve da se od toga uzdrže", saopćeno je iz Suda:

"Nesumnjivo je da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine trenutno suočava s najvećom krizom u posljednjih 28 godina svog postojanja. U javnosti se tim povodom objavljuju i prenose dezinformacije o određenim ustavnopravnim pitanjima. U vezi s tim, Ustavni sud podsjeća da Ustav Bosne i Hercegovine propisuje sastav i način izbora sudija u Ustavni sud BiH. Niko drugi, niti jedan zakonodavni ili izvršni organ, nema ustavnu nadležnost da 'povuče' sudiju koji je izabran u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Jedini način na koji može prestati funkcija sudiji u Ustavnom sudu je onaj koji propisuje Ustav Bosne i Hercegovine."

Safet Softić: Trojka bi da prevari Dodika i Čovića, pa nisu oni amateri

Safet Softić: Trojka bi da prevari Dodika i Čovića, pa nisu oni amateri

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudija bez obzira na to koje ih je nadležno tijelo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda (pet sudija), podsjetili su, te zaključili:

"Odredbe Ustava Bosne i Hercegovine ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti. Takva mogućnost se ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava Bosne i Hercegovine. Imajući to u vidu, Ustavni sud je na današnjoj vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brisao odredbu člana 39. tih pravila.

Ustavni sud podsjeća Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske da već deset, odnosno sedam mjeseci nisu izvršili svoju ustavnopravnu obavezu i izabrali sudije koji trenutno nedostaju u Ustavnom sudu, čime otežavaju rad Ustavnog suda."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije