Ustavni sud BiH odgodio izjašnjavanje o apelaciji Željka Komšića, poznato i šta je razlog

2
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH odgodio izjašnjavanje o apelaciji Željka Komšića, poznato i šta je razlog
Foto: RSA / Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, odgodio je izjašnjavanje o apelaciji Željka Komšića u kojoj je zatražio ocjenu ustavnosti nametnutih izmjena izbornog zakona BiH od strane Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) Christian Schmidt u izbornoj noći, saopćeno je iz Ustavnog suda.

Predmet će ponovo biti razmatran na nekoj od narednih plenarnih sjednica.

Odluka se nije mogla donijeti, jer nije bilo potrebne većine, zbog toga što nedostaje dvoje sudija, nakon penzionisanja Mate Tadića i Miodraga Simovića. Da bi Ustavni sud BiH odlučio u nekom predmetu, za ili protiv odluke mora glasati najmanje petero sudija, što je prosta većina od ukupnog broja sudija.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

[related][related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/ustavni-sud-bih-danas-i-sutra-donosi-odluku-o-nametnutim-odlukama-christiana-schmidta/481087[/related][/related]

Naime, Ustavni sud BiH čini devet sudija, od čega je njih šestero domaćih (četvero iz Federacije i dvoje iz RS) i troje međunarodnih. Međutim, od jeseni prošle godine, Ustavnom sudu BiH nedostaje dvoje sudija, jer su penzionisani Mato Tadić i Miodrag Simović.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH do danas nije imenovao Tadićevog nasljednika, niti je Narodna skupština RS imenovala nedostajućeg sudiju iz tog entiteta koji bi naslijedio Miodraga Simovića. Tako sada u Ustavnom sudu BiH sjedi sedmoro sudija, četvero domaćih i troje stranaca. Ukoliko su njihovi glasovi podijeljeni, recimo u omjeru 4-3 ili 3:4, Ustavni sud BiH ne može donijeti odluku, jer je prema Pravilima Ustavnog suda za donošenje odluke potrebno pet glasova.

Ustavni sud BiH danas i sutra odlučuje o nametnutim odlukama Christiana Schmidta

Ustavni sud BiH danas i sutra odlučuje o nametnutim odlukama Christiana Schmidta

Podsjećamo, Sud je ranije odbio zahtjeve za donošenje privremene mjere u slučaju donošenja odredbi izmjena Izbornog zakona BiH i izmjena Ustava Federacije BiH koje se odnose na Dom naroda federalnog Parlamenta.

Odbijeni su zahtjevi Željka Komšića i Šefika Džaferovića, u trenutku podnošenja apelacije bili su članovi Predsjedništva BiH, za donošenje privremene mjere u slučaju donošenja odredbi izmjena Izbornog zakona BiH i izmjena Ustava entiteta Federacija BIH koje se odnose na Dom naroda federalnog Parlamenta od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije