Ustavni sud BiH: Hoće li dan RS biti ponovo neustavan

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH: Hoće li dan RS biti ponovo neustavan
/ Foto: Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH danas bi trebao objaviti svoju odluku po zahtjevu devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske.

Također na dnevnom redu bi se trebala naći ocjena ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, devet delegata, Bošnjaka i Hrvata, u Vijeću naroda Republike Srpske potpisalo je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi osporavanja Zakona o Danu RS-a, odnosno 9. januara kao dana entiteta Republika Srpska, koja je ovoj instituciji predana 5. januara.

Ustavni sud će razmatrati i zahtjev Borjane Krišto (HDZ BiH) za ovu istu odluku CIK-a . Krišto je ranije izjavila da smatra da je ova odluka CIK-a potpuno suprotna odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim nivoima i suprotna Ustavu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije