Pred Ustavnim sudom BiH buran dan: Odluke o danu RS, Uputstvu CIK-a...

Radiosarajevo.ba
Pred Ustavnim sudom BiH buran dan: Odluke o danu RS, Uputstvu CIK-a...
/ Foto: Ustavni sud BiH

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je danas da nijedna sudska odluka ne može da promijeni istorijsku činjenicu da je 9. januar Dan RS, prenosi Srna.

Nedjeljko Čubrilović - undefined

Foto: AA: Nedjeljko Čubrilović

Čubrilović je rekao novinarima da Ustavni sud BiH ko zna koji put ocjenjuje istorijske činjenice.

„Siguran sam da će Srpska i poslije bilo kakve odluke suda nastaviti da slavi svoj dan“, rekao je Čubrilović povodom najave da bi Ustavni sud BiH trebalo sutra da razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Zakona o Danu Republike Srpske prema kojem se taj dan obilježava 9. januara.

Ustavni sud BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra, prema dnevnom redu, trebao raspravljati o zahtjevu devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske.

Također, na sjednici Ustavnog suda naći će se i Zahtjev Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu kompatibilnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik Bosne i Hercegovine" broj 91/18) koje je donijela Centralna izborna komsija BiH 18. decembra 2018. godine.

Treba podsjetiti da su se zvaničnici iz Kantona Sarajevo i predsjednici političkih stranaka iz Bh. bloka putem advokata Nedima Ademovića obratili Sudu BiH radi osporavanja CIK-ovog uputstva iz decembra 2018. kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1, što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko budu izabrani.

Također, Ustavni sud će razmatrati i zahtjev Borjane Krišto (HDZ BiH) za ovu istu odluku CIK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije