Ustaški simboli u Australiji: Fašistički pozdravi, slike Pavelića, zastave NDH i "Hrvatska do Drine"

6
Radiosarajevo.ba
Ustaški simboli u Australiji: Fašistički pozdravi, slike Pavelića, zastave NDH i "Hrvatska do Drine"
Foto: Printscreen / Ustaški simboli širom Australije

The Age, vodeći list u Melbourneu objavio je istraživanje posvećeno veličanju ustaštva unutar hrvatske zajednice u Australiji.

List tvrdi da vodeći sportski i kulturni klubovi u velikoj australskoj hrvatskoj zajednici otvoreno slave fašističke godišnjice ističući simbole, zastave i karte "ubilačkog ustaškog režima" iz Drugog svjetskog rata.

"Boj se bije, bije"

Istraga koju je proveo ovaj medij otkrila je koliko je slavljenje marionetskog režima kojeg su podržavali nacisti i koji je ubijao Srbe, Židove i Rome od 1941. do 1945. postalo dio prakse u ključnim institucijama australske hrvatske zajednice.

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

The Age je na svojoj web-stranici objavio snimak navodno nastao 10. aprila ove godine, na godišnjicu proglašenja fašističke NDH-a. Na snimku se vide šestorica muškaraca dok u prostorijama nogometnog kluba "Melbourne Knights" pozdravljaju fašističkim pozdravom dok pjevaju ustašku koračnicu "Boj se bije, bije"…

Snimak možete pogledati na linku ovdje.

Također, list objavljuje detalje s proslava uspostave NDH u zapadnom Sydneyu, i to u hrvatskom klubu znakovitog imena "Bosna" ove godine. Predsjednik kluba, izvjesni Adam Glavaš na snimkama drži portret poglavnika Ante Pavelića, saveznika nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Mogu se vidjeti i muškarci u crnim majicama, sa pivom, a u lijevom uglu obrisi NDH-a s uključenom Bosnom i Hercegovinom i datumom 10. travanj".

Ispred ovog kluba se uz zastavu Australije vijori i zastava NDH (s prvim bijelim poljem).

U zasebnom videu vidi se grupa muškaraca koja je podigla zastavu NDH u Melbourneu kako bi proslavila godišnjicu dan proglašenja NDH. Inače, širom Australije na 10. april se ispred klubova dižu zastave NDH-a, a proslave se oglašavaju i u lokalnim medijima, piše list.

Jedan od govornika na podizanju zastave kaže da će Hrvati nastojati da se ovaj dan ne zaboravi. Objavljena je fotografija starijeg muškarca odjevenog u crno sa zastavom na kojoj je ispisan poklič "Za dom, spremni".

Inače, slavljenje fašizma, piše australski list, je toliko otvoreno da je jedna web stranica sa sjedištem u Sydneyu, inače bliska hrvatskoj dijaspori, prodavala privjeske za ključeve s ustaškom tematikom, majice, kape, naljepnice s likom ustaškog poglavnika Ante Pavelića, bliskog saveznika Adolfa Hitlera. Na web-stranici sa sjedištem u Melbourneu mogu se pak kupiti ustaške zastave.

Obilježavanje Bleiburga u Stocu: Zašto je dozvoljeno djelovanje pro-ustaških organizacija u BiH?

Obilježavanje Bleiburga u Stocu: Zašto je dozvoljeno djelovanje pro-ustaških organizacija u BiH?

Djeca nosila  "U" na dresovima

Novinari su, također, istragom utvrdili da je amaterska nogometna ekipa u Melbourneu, "St. Albans Vukovar", do prije nekoliko godina igrala u dresu s ustaškim "U" simbolom. U ovom klubu su odbili komentirati zašto su koristili ustaške simbole, kazavši da to više ne čine.

Reakcija jevrejske zajednice

Predstavnici jevrejske zajednice u Australiji žele da vlasti snažnije obračunavaju s nacističkim simbolima, uključujući i ustaške. Direktor Izvršnog vijeća australskih Židova Peter Wertheim u nedavnom podnesku tražio je istragu i zabranu nacističkih simbola. On smatra da se vlasti moraju zakonodavno prilagoditi "evoluciji novih simbola mržnje od strane neonacističkih grupa", kao i simbola političkih pokreta, poput ustaškog pokreta, "koji su bili povijesno povezani s nacističkim režimom u Njemačkoj".

Vlasti u Australiji planiraju zabraniti fašističke pozdrave, piše list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije