Usred novembra muka s komarcima: U slučaju rana od uboda idite doktoru

Radiosarajevo.ba
Usred novembra muka s komarcima: U slučaju rana od uboda idite doktoru
Arhiv / Ilustracija

Iako meteorološka historija Bosne i Hercegovine pamti vrijeme kada su u novembru uveliko padale bijele pahulje i temperature na termometru bilježile “debele minuse”, ove godine novembar je u znaku proljetnih, gotovo i ljetnih temperatura.

Iznadprosječne temperature zraka za ovo doba godine pogodovale su tako i razmnožavanju ljetnih kukaca - komaraca s kojima usred novembra muku muče u Hercegovini.

"Povoljno visoke temperature i do 20 stepeni Celzijevih stupnjeva, neuobičajene za ovo doba godine, te povećana vlažnost pogoduju razmnožavanju komaraca", kazali su za Nezavisne iz Veterinarskog instituta Republike Srpske “Dr. Vaso Butozan” u Banjoj Luci, dodavši da većina komaraca na našem području ne prenosi zarazne bolesti te da nema mjesta zabrinutosti.

"Ovi komarci koji se nalaze na našem prostoru više su dosadni nametnici koji katkad mogu izazvati alergijske reakcije, koje same po sebi znače izazivanje iritacije kože u vidu svrbeža, crvenila i otoka koji se češanjem može pretvoriti u ranu. U slučaju da do toga dođe, potrebno je navrijeme reagirati i obratiti se liječniku", kazao je za Večernji poznati mostarski infektolog, danas u mirovini, dr. Ivo Curić, dodavši da nema mjesta zabrinutosti kada je riječ o širenju zaraza i epidemija.

"Komarci koji su prenosili malariju i žutu groznicu kod nas su eliminirani 1978. godine i više ih nema. Najveću opasnost sada predstavlja tigrasti komarac koji u naše krajeve dolazi s područja rijeke Nil. No, širenja zaraze i bolesti kod nas u ovom trenutku nema i ne bi ih trebalo biti u predstojećem razdoblju jer slijede zahladnjenja", kazao je dr. Curić.

Osim komaraca, visoke temperature sa sobom donijele su i glavobolje te val virusa, na što liječnici posebno upozoravaju, te pozivaju na preventivno djelovanje, posebno rizičnih skupina, kako bi se izbjeglo zdravstvene tegobe.

Budući da meteorološki stručnjaci posljednjih godina neprestano upozoravaju na klimatske promjene, visoke temperature zraka te nagle i velike količine oborina, to je ove godine vidljivo u BiH, zbog čega smo provjerili i kakvo nas vrijeme očekuje.

"Temperature zraka u oktobru i u novembru izrazito su visoke, u prosjeku su više za 5 do 7 stepeni", kazao je Dženan Zulum, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, dodavši kako će se ovakvo vrijeme nastaviti.

Ovako sušno razdoblje očekuje se u iduća dva tjedna s iznadprosječno toplim vremenom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije