Uspostavljanjem interoperabilnog informacionog sistema do efikasnije inspekcije

Fena
Uspostavljanjem interoperabilnog informacionog sistema do efikasnije inspekcije
/ Sa sastanka u Sarajevu
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je danas u Sarajevu da će uspostavljanjem interoperabilnog informacionog sistema u BiH biti omogućena razmjena podataka posebno bitna inspekcijskim organima.

Na sastanku koji je organizirala Svjetska banka povodom početka uspostavljanja spomenutog sistema Ajdinović je pojasnio da će on omogućiti brži, efikasniji i sigurniji pristup bazi podataka drugih agencija nadležnih za izdavanje različitih odobrenja.

"Kad su u pitanju poticaji u poljoprivredi, inspektor će imati mogućnost da jednim klikom pristupi bazama podataka, fitoregistru i tako sazna ispunjava li subjekt uvjete za odobrenje poticaja", rekao je Ajdinović.

Dodao je da očekuje da i pravosudni organi prepoznaju korist interoperabilnosti u rješavanju pojedinih predmeta i vođenju postupka.

Direktor Republičke uprave za inspekcijske poslove RS-a Predrag Tomić naglasio je da će uspostavljanje tog sistema naročito pomoći inspektoratima iz oba entiteta u borbi protiv rada nacrno.

Naveo je da će oživljavanjem informacione interoperabilnosti svaki inspektor koji ode na teren već imati potpuno aktuelan prikaz svih prijavljenih radnika koje kontroliše, čime će biti isključene sve mogućnosti za tvrdnje da je radnik prijavljen naknadno ili druge zloupotrebe.

Također, Tomić je kazao da će isto važiti i za uplatu doprinosa, te da očekuje da će realizacija tog projekta imati veliki značaj i prilikom kontrole poticaja za zapošljavanje. 

Šefica Ureda Svjetske banke za BiH Tatiana Proskuryakova rekla je da će projekt Informacionog sistema za interoperabilnost direktno poboljšati efikasnost administracije i mogućnosti za razvoj privatnog sektora.

Potcrtala je da to predstavlja značajan prvi korak u stvaranju povoljnog okruženja za poslovne subjekte, olakšanje korištenja informacija koje već postoje, kao i olakšanje rada i pristupa informacijama za inspekcijske organe.

Sastanak je okupio predstavnike inspekcijskih organa, odjela vlada za informacione tehnologije, predstavnike relevantnih ministarstava i agencija s nivoa institucija BiH, entiteta i Brčko Distrikta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije