Uskoro bolji uslovi za posjetitelje na Vrelu Bosne, Bijambarama, Trebeviću i Bentbaši

1
Radiosarajevo.ba
Uskoro bolji uslovi za posjetitelje na Vrelu Bosne, Bijambarama, Trebeviću i Bentbaši
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Vrelo Bosne

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković potpisali su danas Sporazum o zajedničkom učešću u realizaciji aktivnosti iz važećih planova upravljanja zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Za realizaciju aktivnosti planirana su sredstva u iznosu od 291.000 KM, od čega Ministarstvo izdvaja 230.000 KM, a KJU za zaštićena prirodna područja 61.000 KM.

U skladu sa potpisanim Sporazumom bit će realiziran niz aktivnosti sa ciljem poboljšanja uvjeta na spomeniku prirode Vrelo Bosne i tri zaštićena pejzaža: Bijambare, Trebević i Bentbaša.

Ovo je sedam stvari koje nikako ne smijete raditi kada grmi i sijeva

Ovo je sedam stvari koje nikako ne smijete raditi kada grmi i sijeva

U okviru aktivnosti planiranih Sporazumom radit će se adaptacija javnog toaleta na području Vrela Bosne, zatim revitalizacija i prezentacija prirodnog naslijeđa u nukleusu Spomenika prirode Vrelo Bosne, rekonstrukcija pješačke staze Ravne-Vidikovac na području Trebevića, te inventarizacija populacije reptila i vodozemaca na Trebeviću i Bijambarama, rekultivacija i ekološka revitalizacija prostora na području šetališta Dariva, te uspostava kontinuiranog monitoringa lipa u Aleji ambasadora.

Iz ovih sredstava finansirat će se i uređenje infrastrukture za posjetitelje u užem kompleksu bijambarskih pećina, rekonstrukcija vodovoda kao i istraživanje i izrada smjernica/programa za restauraciju tresetišta na području Zaštićenog pejzaža Bijambare, te uspostava monitoringa gmizavaca i vodozemaca na tom području.

Bit će provedeno i istraživanje staništa orhideja na zaštićenim prirodnim područjima sa publiciranjem rezultata, te će se napraviti promotivno-edukativni video-materijal zaštićenih prirodnih područja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije