FUCZ angažirana u Konjicu na uklanjanju stijene koja je probila zgradu

Radiosarajevo.ba
FUCZ angažirana u Konjicu na uklanjanju stijene koja je probila zgradu

Na zahtjev Općine Konjic, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) uputila je deset pripadnika USAR tima FUCZ (Urban search and rescue team - Tim za potrage i spašavanje u naseljenim mjestima) s mobilnim kompresorom i specijalnim pneumatskim alatom, koji su danas od ranih jutarnjih sati angažirani na razbijanju stijene koja ugrožava stambeni objekat u konjičkom naselju Pleha.

Osim tima FUCZ i Općinske službe civilne zaštite Konjic angažirani su i uposlenici JKP Standard d.o.o. Konjic. Kako bi se uklonila stijena koja ugrožava stambeni objekt i izbjegla dalja devastacija te se stvorili su uvjeti za sanaciju nastale štete tim FUCZ u narednih nekoliko dana intenzivno će raditi na razbijanju stijene i uklanjanju kamenja i zemlje.

Svi otvori na stambenim i pomoćnim jedinicama u ovoj zgradi osigurani su prije početka radova na uklanjanju stijene te nije bilo potrebno evakuirati stanare. Zbog opasnosti od daljeg obrušavanja, čvrstoće stijene i kako se ne bi ugrozila sigurnost stanara ali i svih koji su angažirani na ovom zadatku,  poduzimaju se sve potrebne sigurnosne mjere.

U skladu s operativnim planom predviđeno je da bi se ova lokacija mogla očistiti u narednih nekoliko dana. U noći  s petka na subotu prošle sedmice, usljed obilnih padavina, u naselju Pleha došlo je do obrušavanja veće stijene koja je ugrozila jednu stambenu zgradu. Stijena je probila vanjski zid koji se dijelom urušio i zaustavila se u trpezariji. Srećom nije bilo povrijeđenih osoba, ali je pričinjena veća materijalna šteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije