Odroni i klizišta širom BiH: U Konjicu stijena probila kuću, blokirani putevi

E. H.
Odroni i klizišta širom BiH: U Konjicu stijena probila kuću, blokirani putevi
Obilne padavine i jak vjetar proteklog vikenda prouzrokovali su brojne probleme građanima pojedinih gradova BiH, a posebno rizično je bilo u općinama Fojnica, Konjic, Visoko.

Dva dana nakon poplava situacija je još uvijek rizična na području općine Konjic, dok je stanje u općinama Fojnica i Visoko mnogo bolja, bez poplavljenih područja. Trenutno, timovi Civilne zaštite zajedno sa drugih nadležnim službama rade na otklanjanju štete nastale nakon nevremena.

"Službenici Civilne zaštite na području općine Konjic od ranih jutarnjih sati rade na otklanjanju i saniranju posljedica na putnoj komunikaciji Oteležani - Konjic. U radove je uključen veliki broj radnika, građana, ali  i sva raspoloživa mehanizacija, a u radovima su pomagali i mještani. U nedjelju su prijavljeni novi odroni u selima Raotići i Čelina. Ipak, situacija se stabilizira nakon prestanka padavina", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Federalne uprave Civilne zaštite.

No, i pored velikih napora koje ulažu resorne službe u uklanjanje štete nastale vremenskim nepogodama, pojedine ceste su u potpunosti blokirane. Tako je naselje Oteležani kod Konjica i dalje u blokadi zbog odrona koji je na nekoliko mjesta presjekao cestovnu komunikaciju.

Također, problematično je i u naselju Pleha, gdje je došlo do obrušavanja veće stijene koja je ugrozila jedan stambeni objekat. Tačnije, stijena je probila vanjski zid kuće, koji se tijelom obrušio te se zaustavila u trpezariji. Srećom, u ovom incidentu nije bilo povrijeđenih, ali pričinjena je veća materijalna šteta, te su pripadnici FUCZ-a mobilizirani kako bi pokušali pomoći stanovnicima.

Kada je riječ o općini Visoko, lokalna služba Civilne zaštite obavijestila je građane da se ne kreću u blizini rubnih područja rijeka, jer je usljed obilnih padavina došlo do izlijevanja određenih vodotoka, ali i do osipanja zemlje.

Na području općine Fojnica, koja je najviše bila pogođena vremenskim nepogodama tokom vikenda situacija je mnogo stabilnija i već se radi na otklanjanju štete nastale ovom prilikom.

"Na području općine Fojnica ukinuto je stanje prirodne i druge nesreće, dva dana nakon što je proglašeno zbog obilnih padavina u mjesnim zajednicama Gojevići, Dusina i Bakovići", zaključili su iz FUCZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije