Program pomoći medijima: Novinarima koji imaju hrabrosti boriti se protiv pritisaka

Radiosarajevo.ba
Program pomoći medijima: Novinarima koji imaju hrabrosti boriti se protiv pritisaka
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas je u Sarajevu predstavila zajednički Program za pomoć medijima na Balkanu, čiji je fokus na razvoju online medija u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack otvorila je skup istaknuvši važnost ovoga programa, kako za BiH tako i za cijelu regiju Balkana.

"Demokratija zahtijeva uključene i aktivne građane, a u tome je neophodna podrška nezavisnih medija", kazala je Cormack.

Ambasadorica se osvrnula na opasne trendove povećanja govora mržnje kao i svih drugih posljedica uplitanja politike u medije.

"Mediji u tranzicijskim zemljama Balkana su vulnerabilni na političke i finansijske pritiske, stoga je ovaj program usmjeren na podršku novinarima koji imaju hrabrosti uhvatiti se u koštac s tim. Korupcija kao jedan od najvećih problema s kojim se treba suočiti zahtijeva ne samo hrabrost, već i istinski patriotizam novinara", naglasila je Cormack te dodala da podrška slobodi izražava put ka demokratiji, a da mediji na tom putu trebaju biti kompetitivniji.

Prema njenim riječima, ovaj program će im pomoći da postanu kompetitivni, unaprijede svoje resurse i povećaju angažman publike širom regiona.

"Na kraju, znamo da postoje kapaciteti, talenti i profesionalizam među novinarima Balkana i stoga ih treba podržati” zaključak je uvodnog izlaganja.
 
Konferenciji prisustvuju predstavnici medija iz svih država obuhvaćenih programom: Makedonije, Kosova, Crne Gore, Srbije i BiH

USAID će u pet zemalja Balkana implementirati trogodišnji program, vrijedan sedam miliona dolara, kroz američke organizacije FHI 360 i Internews. Program će omogućiti da medijski praktičari u BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji postanu konkurentniji na lokalnom i regionalnom tržištu te ojačaju održivost nezavisnog medijskog sektora širom regiona.

Program će to omogućavati time što će medijskim kućama i partnerima osigurati značajnije i stabilnije resurse kako bi postali održivi, angažirali širu publiku, proširili svoj domet u regionu i podstakli jača partnerstva s ciljem unapređenja rješenja o pitanju zajedničkih izazova, posebno u digitalnom prostoru.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije