BiH / Program osnaživanja nezavisnih medija: Važno je biti glas javnosti, ne samo vlasti

15. 11. 2017. u 12:50:00 S. Š. J.

Shares: 6

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u narednih pet godina u Bosni i Hercegovini implementirat će Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), čija je vrijednost pet miliona dolara.

IMEP podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH.

Program osnaživanja nezavisnih medija implementirat će CPCD u partnerskoj saradnji sa udruženjem Otvorena mreža.

Konferenciju su otvorili Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva (CPCD) i Peter Duffy, direktor USAID Misije u BiH, a nakon toga, održane su dvije panel diskusije na teme: Cijena nezavisnosti medija i Građansko novinarstvo.

"CPCD postoji od 1996. godine i već 21 godinu pomaže u razvoju civilnog društva u BiH. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi naše društvo i u kojoj djeluju mediji. Ovo je novi USAID-ov program koji nastavlja podržavati i pomagati domaće organizacije i i medijske stručnjake. Analizirajući procenat medijskog sektora u BiH određena su četiri glavna problema u našoj zemlji: politička institualizacija medija, nedostatak medijske pismenosti, netransparentnost medija i slab profesionalni razvoj medija. Slobodni i nezavisni mediji su važni za bh. društvo. Tri miliona dolara namijenjena su za fondove podrške medijima, a preostala dva miliona dolara koristit će se za pravnu pomoć novinarima i kampanju promocije građanskog novinarstva", pojasnila je Daguda.

Finansijska sredstva osigurala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, čiji je direktor Peter Duffy istakao da će se putem javnih poziva, koji će od danas biti otvoreni, distribuirati ukupno 3.000.000 dolara kroz četiri linije grantova.

"To su Medijska produkcija - grantovi za privatne elektronske i printane medije usmjereni na produkciju i distribuciju medijskog sadržaja s naglaskom na društvena pitanja od važnosti za bh. društvo. Media Mixer su grantovi za zajedničke inicijative medija i organizacija civilnog društva, zatim Novi glasovi - za pojedince koji se bave građanskim novinarstvom i Ad hoc grantovi kao podrška za medijske intevencije u nepredviđenim situacijama", kazao je Duffy.

Pojedinci koji dobiju finansijsku podršku u okviru Novi glasovi linije grantova imat će na raspolaganju Media Lab - mali multimedijalni studio smješten u prostorijama CPCD-a, koji će služiti kao podrška korisnicima grantova i građanima koji žele da se aktiviraju kao građani-novinari, a često nemaju adekvatnu opremu za realizaciju svojih ideja.

 "Znamo da novinarstvo nije laka profesija, te da postoje sve veći politički pritisci i finansijski izazovi, ali i uznemiravanje novinara različitim sredstvima. To je problem cijelog svijeta. Drago mi je što ćemo učestvovati u pokretanju programa podrške koji će predstaviti i glas javnosti, a ne samo onih na vlasti", dodao je Duffy.

Novinarima koji su izloženi političkim motiviranim tužbama za klevetu pružit će se pravna pomoć. Osim savjeta ili zastupanja pred sudom, Program će novinarima i urednicima ponuditi edukativni program u cilju boljeg razumijevanja građanskog prava s fokusom na Zakon o zaštiti od klevete.

"Podaci linije za pomoć novinarima pokazuju kako je u periodu od 2006. do 2017. godine zabilježen 91 slučaj neke vrste krivičnog djela u kojima su žrtve bili novinari, bilo da su to prijetnje, napadi, oštećenja imovine... Samo 24 slučaja su riješena u korist novinara, 35 slučajeva nije ni istraženo, 14 slučajeva je još uvijek aktivno, a ostatak je riješeno u korist počinitelja krivičnog djela", pojasnila je danas Borka Rudić iz Udruženja BH novinara.

Za pravnu pomoć IMEP-a mogu aplicirati novinari i medijske organizacije koji su bili izloženi klevetama, nasilničkom ponašanju i uznemiravanju i to putem stranice Objavi.ba.

Navedene komponente IMPEP ostvaruje kroz:

1. finansijsku podršku medijima, medijskim udruženjima, novinarima i građanima-novinarima. Do 2022. godine, putem javnih poziva, IMEP će distribuirati ukupno 3.000.000 USD kroz četiri linije grantova. Osim finansijske podrške IMEP će obezbijediti i edukativnu podršku.

2. pravnu pomoć medijima i novinarima, koji su izloženi politički motivisanim tužbama za klevetu, savjetovanjem i zastupanjem pred sudom. IMEP će ponuditi edukativni program medijima i novinarima iz oblasti građanskog prava.

3. promociju građanskog novinarstva - web stranica www.objavi.ba i mobilna aplikacija objavi.ba omogućiće građanima da kreiraju i plasiraju vijesti i informacije, slobodno izražavaju i dijele svoje vrijednosne sudove o različitim dešavanjima kojima svjedoče.

Objavi.ba je ujedno izvor informacija i edukativnih sadržaja dostupnih za preuzimanje svim medijima i pojedincima.

NEMA KOMENTARA