Podrška / USAID pokrenuo projekt "Snaga lokalnog" vrijedan 12 miliona dolara

16. 09. 2020. u 23:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini danas je pokrenula projekt "Snaga lokalnog" za pomoć zajednicama u BiH za razvoj kapaciteta koji će omogućiti održivi rast, povećanje građanskog angažmana i mobilizaciju raspoloživih lokalnih resursa.

Pet lokalnih implementatora USAID-ovog projekta, (Centar za građansku suradnju Livno (CGS Livno), Mreža za izgradnju mira, Institut za razvoj mladih KULT, Fondacija tuzlanske zajednice i Fondacija Mozaik), bavit će se razvojnim izazovima u vlastitim zajednicama i razvoju filantropije u zajednici.

„Aktivnosti podržane u okviru Snaga lokalnog više će mobilizirati lokalne resurse za rješavanje prioriteta zajednice. Građani Bosne i Hercegovine žele riješiti goruće probleme u vlastitim dvorištima.” rekla je direktorica Misije USAID BiH Nancy J. Eslick.

Navela je da to ima smisla, i da ljudi koji žive u zajednici najbolje znaju šta treba učiniti i kako to učiniti.

"Ova pomoć preusmjerit će centre utjecaja u Bosni i Hercegovini sa USAID-a i drugih međunarodnih organizacija na lokalne aktere i na kraju eliminirati potrebu za pomoći", dodala je Eslick.

Projektom će se izgraditi jače organizacije na lokalnom nivou sposobne da posluže kao pouzdani akteri u rješavanju problema zajednice u budućnosti.

„Zajedno ćemo riješiti probleme i potrebe stanovnika i unijeti promjene u naše male zajednice, prije svega uspostavljanjem Lokalnog resursnog centra koji će biti servis svih njih", rekla je Zulka Baljak, izvršna direktorica CGS-a Livno.

USAID i njegovi lokalni partneri potiču lokalno poduzetništvo da da podršku održivosti lokalnim organizacijama civilnog društva i mogućnost za uspostavu Fonda za poduzetništvo na nivou svakog kantona.

USAID je u projekat Snaga lokalnog uložio ukupno 12 miliona dolara.

U početnoj fazi projekt je financirao lokalnu organizaciju Institut za razvoj mladih KULT, za provođenje programa pomoći u zajednicama u tri regije u BiH koji su do tada bili nedovoljno podržani od strane vladinih i međunarodnih razvojnih programa.

Ovaj projekat pomogao je zajednicama u identificiranju resursa i pomoći neophodne za rješavanje izazova lokalnog razvoja.

Nancy J. Eslick, usaid, projekat, snaga lokalnog, lokalna zajednica, podrška, razvoj, održivi razvoj, livno, fondacije

NEMA KOMENTARA