Usaglašene izmjene Zakona o demobilisanim borcima: Ko će imati pravo na naknadu

2
I.S.
Usaglašene izmjene Zakona o demobilisanim borcima: Ko će imati pravo na naknadu
Foto: Arhiv / Vlada Federacije BiH

Federalno ministarstvo za boračka pitanja ima usaglašenu verziju izmjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Ovu informaciju potvrdio je Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca za portal Radiosarajevo.ba.

"Usaglašene su izmjene na Radnog grupi koji su činili predstavnici Ministarstva, koordinacije HVO, Armije BiH i MUP-a. Zatim slijedi dalja procedura pa ćemo vidjeti šta će biti", rekao je Terzo.

Izmjene će se sastojati u tome da se uvodi u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu nezaposlenih demobilisanih boraca koji su povratnici u RS i Brčko bez obzira na godine, te supruge boraca koji nemaju primanja, a imaju 57 godina i više.

"Nadam se da će zakon biti usvojen do kraja godine, nisam optimističan da će biti prije. Dogovor je da sva tri zakona idu u jednom paketu - Zakon o osnovnim pravima boraca, Zakon o dobitnicima ratnih priznanja i Zakonu o demobilisanim borcima", naveo je Terzo.

Pojasnio je da nije jednostavno doći do izmjena, ali se radi na tome.

"U jednom momentu će to biti upućeno premijeru jer je on po ovlaštenju Vlade nadležan za zakonske i podzakonske akte", zaključio je Terzo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije