Urednica BH Radija 1 kažnjena zbog patriotske pjesme "Branioci Sarajeva"

16
Radiosarajevo.ba
Urednica BH Radija 1 kažnjena zbog patriotske pjesme "Branioci Sarajeva"
Foto: Facebook / BHRT / ILustracija

Urednica BH Radija 1 Enisa Hajdarević-Šojko sankcionisana je, jer je u emisiji sredinom ove sedmice pustila patriotsku pjesmu "Branioci Sarajeva".

Podsjetimo, na društvenim mrežama pojavio se videosnimak iz automobila koji je zabilježio vozač dok je slušao BH Radio 1. Njemu je pažnju privukla pjesma koja je emitovana u utorak, 2. jula, na ovoj stanici, a riječ je o poznatoj patriotskoj pjesmi iz doba agresije na BiH - "Branioci Sarajeva".

Nju je napisao i otpjevao Nazif Gljiva, a kasnije su je prepjevali i neki drugi pjevači.

Subota u Sarajevu: Policija uhvatila 37 pijanih vozača

Subota u Sarajevu: Policija uhvatila 37 pijanih vozača

U jednom od komentara označena je i nekadašnja direktorica BH Radija 1, Pejka Medić, koja je ranije svojim stavovima izazivala mnogo pažnje.

Kako se navelo na vanrednoj sjednici uredničkog kolegija ovog radija, 2. jula su u emisiji "Narodna" emitovani "segmenti muzičkih numera iz perioda ratnih dešavanja u BiH od 1992. do 1995. godine što je izazvalo negodovanje brojnih građana i dobilo izuzetno negativne reakcije u medijima".

"Kolegij ovo smatra ličnim propustom urednika jer se nije vodilo računa o posljedicama i reakcijama javnosti i zaključuje da je sve sadržaje u programu potrebno prilagoditi društveno-političkom kontekstu kako nijedan emitovani sadržaj ne bi izazvao uznemirujuće reakcije kod stanovnika u svim dijelovima BiH te obavezno voditi računa o tome da emisija BHRT1 bude integrativni medij koji spaja, a ne razdvaja", navodi se u saopćenju.

Direktor ovog radija stavlja "van snage ovlaštenje kojim je Enisa Hajdarević-Šojko ovlaštena da mijenja urednika muzičkog programa".

Kako dalje kažu, do njegovog povratka 7. jula, svi snimljeni sadržaji moraju imati odobrenje za emitovanje od urednika Religijskog programa.

"Od urednika se očekuje da po povratku sa godišnjeg odmora obavi razgovor sa autorom spornih sadržaja i izvijesti članove Kolegija o sljedećim koracima kako se ne bi ponovili slični slučajevi i na koji način iste tretirati i sankcionisati", navodi se u saopćenju.

Pjesmu "Branioci Sarajeva" zbog kojeg je kažnjena urednica BH radio 1 možete poslušati cijelu na linku OVDJE.

Podsjetimo, kontroverzni Radio i TV Vikom u vlasništvu Vinka Perića, koji sebe naziva akademikom, sa sjedištem u Bosanskoj Gradišci i Banjoj Luci, godinama ne prestaje šokirati javnost sadržajem koji emitiraju. Tako se početkom jula, na programu Radio Vikom pojavio snimak  nacionalističke četničke pjesme koje sadrže govor mržnje, pa i pozive na ubistva “balija”.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine je potvrdila nedavno za portal Radiosarajevo.ba da je Radio i TV Vikom kaznila čak 16 puta po raznim osnovama.

Izrekli su im 34.400 KM novčanih kazni, nekoliko pismenih i usmenih upozorenja, a bilo je i suspenzija dozvole u nekoliko navrata.

Skandal: Radio iz RS puštao nacionalističku pjesmu kojom se slavi Mladić i poziva na rušenje džamija

Skandal: Radio iz RS puštao nacionalističku pjesmu kojom se slavi Mladić i poziva na rušenje džamija

Razlozi su govor mržnje, kršenje autorskih prava, neovlašteno korištenje frekvencija, neplaćanje naknade za dozvolu…

Protiv Vikoma je podnesena još jedna prijava. RAK će sada prvo ispitati navode iz prijave.

Iz RAK-a su na naš upit dostavili i spisak svih do sad izrečenih kazni prema ovom mediju sa sjedištem u Bosanskoj Gradišci i Banjoj Luci, u vlasništvu Vinka Perića koji sebe naziva akademikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije