Uputili zahtjev kanadskoj vladi: IGK traži zabranu veličanja počinilaca ratnih zločina i genocida

6
Radiosarajevo.ba
Uputili zahtjev kanadskoj vladi: IGK traži zabranu veličanja počinilaca ratnih zločina i genocida
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Majke Srebrenice u Potočarima

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je zatražio od premijera Kanade Justin Trudeau, ministrice vanjskih poslova Melanie Joly i ministra pravde Arif Virani da na osnovu Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici (Rezolucija UN o Međunarodnom danu refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine), a imajući u vidu da je Kanada bila jedan od sponzora navedene Rezolucije, te da je Kanada jedan od bitnih partnera Bosne i Hercegovine u oblasti kulture sjećanja, zabranu veličanja počinilaca genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, u školskim kurikulumima u Bosni i Hercegovini.

Više poslanika Kanadskog parlamenta, prijatelja Bosne i Hercegovine i više članova kanadske akademske zajednice i civilnog društva su podržali ovaj prijedlog.

Cilj je da Kanada pošalje jasnu poruku odgovornim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini, ali i šire da negiranje genocida, negiranje presuda sudova Ujedinjenih nacija, veličanje ratnih zločinaca i instrumentalizacija djece u cilju promocije zločinačkih ideologija neće biti nešto što će Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira i kao strateški partner Bosne i Hercegovine u kulturi sjećanja tolerisati. 

Na Bjelašnici jutros 9, u Neumu 24°C: Pročitajte prognozu do utorka - evo kad se vraća sunce

Na Bjelašnici jutros 9, u Neumu 24°C: Pročitajte prognozu do utorka - evo kad se vraća sunce

Internacionalni ekspertni tim IGK pokrenuo je peticiju "Zaustavite glorifikaciju presuđenih ratnih zločinaca u školama entiteta RS".

Peticija koju je potpisalo više stotina potpisnika širom svijeta i koja je pokrenuta na osnovu zahtjeva mnogih pojedinaca, organizacija i zajednica biće dostavljena kako Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, tako i odgovornim kanadskim političkim subjektima.

Pokrenuta platforma za praćenje i evidenciju negiranja genocida

Pokrenuta platforma za praćenje i evidenciju negiranja genocida

Očekujemo nastavak podrške i jasnu poruku ne samo Bosni i Hercegovini i zemljama regiona, već i zemljama širom svijeta da Kanada neće dozvoliti izvrtanje historije i vrijeđanje žrtava genocida u Bosni i Hercegovini.

To je najmanje što možemo uraditi za žrtve najvećeg zločina u Evropi poslije holokausta, ali i za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije