Upućen poziv građanima da izvjese zastave tzv. Herceg-Bosne

Radiosarajevo.ba
Upućen poziv građanima da izvjese zastave tzv. Herceg-Bosne
Facebook / Billboard u Glamoču

Po uzoru na politiku Milorada Dodika i njegovo isticanje „trobojki“ na bezmalo svakoj većoj raskrsnici, kao i tabli dobrodošlice u bh. entitet Republika Srpska, obilježavanje teritorija na prostorima zamišljene i, davno isplanirane, tzv. Herceg-Bosne intenzivirano je u ovoj, inače izbornoj godini, a posebno zadnjih sedmica.

Piše: Faruk Vele

Paradoksalno, sve to ponajviše poslije pravosnažne presude Haškog tribunala u slučaju „Prlić i ostali“ u novembru 2017. godine u kojima je upravo takva ideja osuđena kao koncept „udruženog zločinačkog poduhvata“, ali i „međunarodnog oružanog sukodba“ sa učešćem susjedne Hrvatske.

Svi po zastave

Nakon što je u prošli petak, i to na godišnjicu masakra nad Bošnjacima u Mokronogama (!), u Tomislavgradu otkriven spomenik Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku, zadnjih dana u gradovima u zapadnoj Hercegovini, odnosno Širokom Brijegu i Posušju, posebno se ističu obilježja tzv. Herceg-Bosne. Ne slučajno. Na to zvaničnim saopćenjima građane i privrednike pozivaju lokalne vlasti, a za izgovor se koristi obilježavanje dana gradova i općina, te Velike Gospe 15. augusta.

Kako pišu lokalni mediji, tokom protekle i ove sedmice zastavice Grada Širokog Brijega i „hrvatskog naroda u BiH“, kako u Hercegovinu zovu obilježja tzv. Herceg- Bosne, postavljane su u užem gradskom središtu, a u četvrtak je „više većih zastava izvješeno na kružnim tokovima na zapadnom ulazu u grad“.

„Grad Široki Brijeg pozvao je sva pravna lica i fizičke osobe da istaknu zastave“, navodi se.

Iz istih razloga i Posušje se ovih dana „ukrašava“. Upućen je poziv i stanovnicima ovog mjesta da zastave istaknu i na privatnim kućama.

„Sve institucije, ustanove, poduzeća, pravne osobe, tvrtke, pa čak i privatne kuće ukrašene su zastavama“, navodi lokalni portal Posušje.net. Zastave, kako navode, svjedoče svim posjetiteljima kako u ovom gradiću „snažno kuca hrvatsko srce i kako bujaju osjećaji pripadnosti hrvatskom katoličkom narodu i posuškom kršu“. Svi oni koji još nisu istaknuli obilježja, pozivaju se da to učine
ususret sutrašnjoj proslavi.

Prilikom nedavne proslave drugog mjesta, koje je Hrvatska osvojila na Svjetskom prvenstvu u nogometu, kako su izvještavali hercegovački portali, cijeli Trg bana Josipa Jelačića “eksplodirao” je „nakon što su tri interventna policajca pomogla u stavljanju zastave s imenima gradova i općina Hrvata u BiH, s grbom Herceg Bosne“.

Da se, očito, ne radi o slučajnim aktivnostima, već pokušaju da se, korištenjem šutnje međunarodne zuajednice na čelu sa Valentinom Inzkom, nastavi legitimiziranje paradržavne tvorevine na prostorima kojima vlast ima HDZ BiH Dragana Čovića, potvrđuju i događaji koji traju već mjesecima.

Srbi i Bošnjaci u Glamoču su bili nemalo iznenađeni kada je prošlog mjeseca na ulazu u grad osvanuo bilboard s istaknutom „zastavom hrvatskog naroda“ to jeste tzv. HR HB.

Šokirani Srbi i Bošnjaci

Načelnik općine Glamoč Nebojša Radivojša rekao je tada da su stanovnici Glamoča bošnjačke i srpske nacionalnosti „šokirani tim događajem koji je potresao grad“.

“Hercegbosanska županija, općina Glamoč. Dobro došli. Lijepa naša Glamočka dolina”, napisano je preko istaknute zastave hrvatskog naroda u BiH.

Također, potkraj decembra prošle godine u blizini graničnog prijelaza Kamensko postavljen je veliki plakat sa porukama o "Herceg-Bosni". S jedne strane plakata napisano je "Dobro došli u Hrvatsku republiku Herceg Bosnu", dok je s druge strane ostavljena poruka koja glasi "Da je sloboda i demokracija bila bi Herceg-Bosna, a ne Federacija", o čemu su izvještavali i regionalni mediji.

Podsjetimo početkom 2018. godine hrvatski poslanici u Skupštini Kantona 10 u Livnu izglasali su Deklaraciju o političkoj situaciji s obzirom na presudu Haškog tribunala šestorici hrvatskih čelnika tzv. "Herceg-Bosne". Pozvani su tada hrvatski predstavnici da počnu ostvarivati "hrvatsko pravo na treći entitet", što očito korenspodira i s posljednjim aktivnostima.

Zastave tzv. Herceg-Bosne su uobičajeni kolorit Stoca, ali je to jedan od rijetkih gradova gdje su u blizini postavljene državna i zastava Republike BiH. Krajem juna na zgradu u kojoj se održavaju sjednice Vlade FBiH u Mostaru postavljene su zastave Republike Hrvatske. Postavljene su dan uoči sjednice Vlade FBiH na zgradi federalnih institucija u ulici Ante Starčevića u Mostaru. Intervenirala je
i policija, a vlasnik kafića koji se nalazi u sklopu zgrade jednostavno poručio: „Ako se vladi ne sviđa, ne mora zasjedati“.

Slična dešavanja za bilježena su i u srednjoj Bosni. Nakon svijeća za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka krajem novembra 2017. godine, u Novom Travniku su početkom godine postavljeni jarboli i nove zastave tzv. Herceg- Bosne koje se nalaze raskrsnicama na putu prema Travniku, Vitezu, odnosno Sarajevu.

Prof. dr. Slavo Kukić, doktor socioloških nauka i ugledni profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, oštar kritičar politike tzv. Herceg-Bosne i HDZ-a još iz '90-tih, kazao je ranije za Radiosarajevo.ba da politika koja je ostavila užasne posljedice u BiH, pa i po same Hrvate, i danas vitalna.

HDZ voli Kecmanovića

On smatra „kako se od Tuđmanovih ambicija u odnosu na BiH nije odustalo ni danas, i kako bi se zbog njih narod bilo spremno u klanje tjerati još jednom“.

„Nažalost, duha Herceg-Bosne se, po mojem sudu, nećemo osloboditi još neko vrijeme. Jer, raščišćavanje s njim ne odgovara političkoj ideologiji koja na tom duhu gradi svoju političku strategiju i produžava vijek vlastitog trajanja. Pogledajte, uostalom, poruke koje zadnjih nekoliko godina šalje Dragan Čović – a radi se o čovjeku koji filozofiji Herceg-Bosne u njezinim „najblistavijim“ danima
baš i nije pripadao. Danas, međutim, na njezinom prizivanju i slavljenju on gradi čitavu strategiju svoga političkog djelovanja. Zamislite, onda, kakvo je stanje svijesti s onima koji su u kola Herceg-Bosne u ta vremena gurali. A što se običnog čovjeka tiče, on je samo odsjaj djelovanja političke klase, zapravo hohštaplera koji na „velikim idejama“ sami nastoje opstati“, rekao je Kukić.

Umjesto Kukića, uglednog profesora, Hrvata iz Posušja, koji živi i radi u Mostaru, HDZ BiH i njegovi simpatizeri, pa i novinari, radije slušaju velikosrpskog ideologa, Karadžićevog „svedoka odbrane“, Nenada Kecmanovića.

Portali u Mostaru se ovih dana utrkuju da prenesu njegove tvrdnje da „ni Republika Srpska, niti "Herceg Bosna" ne pokazuju ama baš nikakve pretenzije na bošnjačke kantone, dok Bošnjaci ne kriju da cijelu BiH vide kao svoju“.

„Danas je barem svima jasno da postoje patriote Republike Srpske, patriote `Herceg Bosne`, a da su patriote BiH praktično isključivo Bošnjaci", kazao je Kecmanović, koji podmeće tezu da „se naoružavaju Bošnjaci i da su cijevi uperene na susjede“. Zadnji put kada se Kecmanović i slični upozoravali na „zelene transferzale“ i Bošnjake koji se naoružavaju, proliveni su potoci krvi nevinih ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije