Upozorenje nadležnih: Svako kupanje na tradicionalnim kupalištima na vlastitu odgovornost

4
Radiosarajevo.ba
Upozorenje nadležnih: Svako kupanje na tradicionalnim kupalištima na vlastitu odgovornost
Arhiv / Mostar (ilustracija)

Povremeno se na nekim lokacijama u trenutnim uzorcima (vode, op.a.) utvrdi povećano prisustvo mikroorganizama, što je uvjetovano lokalnim pritiscima i nižim vodostajima'', potvrdili su iz Odjela zaštite voda Agencije za vodno područje Jadranskog mora (AVPJM) o ispitivanju kvalitete vode za kupanje na tradicionalnim kupalištima na području Hercegovine. 

U ovogodišnjem Planu monitoringa voda koje su u nadležnosti Agencije analizirale su se i vode na 18 lokacija takozvanih tradicionalnih kupališta.

Monitoring vode obavljen je na: Neretva – Carinski most, Stari most, Akumulacija HE Mostar I, Akumulacija HE Jablanica – Ostrožac i Gračac; Akumulacija HE Rama; Kukavičko jezero; Boračko jezero; Buško Blato-Marinovac; Trebižat – Kravice, Čeveljuša, Jaz; Bunica, Drežanka i Lištica – Mostarsko blato te priobalne vode – kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit. 

Dramatična akcija u Mostaru: Turistkinju spašavali ribari i skakači

Dramatična akcija u Mostaru: Turistkinju spašavali ribari i skakači

Iz ove institucije tvrde kako je primjetno poboljšanje kvalitete vode na poznatim kupalištima.

'Prema rezultatima prijašnjih godina ukupno stanje na tradicionalnim kupalištima je bilo dobro, izuzev na lokacijama na rijeci Neretvi u Mostaru. Na njima je prema dosadašnjim rezultatima iz 2022. primjetno poboljšanje u izmjerenim vrijednostima, naročito na lokaciji kod Carinskog mosta gdje su kod sva tri uzorkovanja izmjerene vrijednosti unutar graničnih vrijednosti, dok su na lokaciji kod Starog mosta od tri mjerenja dva bila unutar graničnih vrijednosti. To se može povezati s povećanjem stupnja priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, ali su i dalje prisutni direktni ispusti koji utječu na mikrobiološko stanje vode'', ističu za Bljesak.info iz AVPJM-a. 

Sve dok se propisi ne implementiraju, navode iz Agencije, građani se kupaju na svoju odgovornost. 

''Do službenog proglašavanja i obilježavanja kupališta te uspostavljanja sveobuhvatnog nadzora, svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima je na vlastitu odgovornost. Kvaliteta vode na vodnim tijelima izravno ovisi o pritiscima na vodno tijelo, a najviše o izravnim ispustima nepročišćenih otpadnih voda, što dovodi do pogoršanja mikrobiološkog statusa'', poručuju iz Agencije. 

Šta je uzrok neobičnim mrljama na Jablaničkom jezeru

Šta je uzrok neobičnim mrljama na Jablaničkom jezeru

Građane su upozorili na ponašanje prilikom kupanja na tradicionalnim kupalištima.

''Prilikom kupanja na tradicionalnim kupalištima posebnu pažnju je potrebno obratiti na temperaturne razlike, pogotovo kod kupanja u rijekama koje su prilično hladne i u ljetnim mjesecima, kao i na moguće promjene u vodostajima na onim rijekama gdje su prisutne hidrocentrale.

U sušnim periodima, kada su vodostaji rijeka u opadanju, moguća su trenutna pogoršanja mikrobioloških parametara na svim vodnim tijelima'', ističu iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije