Upozorenje kantonalnim vlastima: Policija u ZHK kreće u štrajk

Radiosarajevo.ba
Upozorenje kantonalnim vlastima: Policija u ZHK kreće u štrajk
Policija u Zapadnohercegovačkom kantonu odlučila je u ponedjeljak održati štrajk upozorenja. Štrajk će se održati u periodu od 10 do 11.55 sati u svim policijskim uprava i stanicama ovog kantona.

Kako je saopćeno iz Sindikata policije ZHK, razlozi za ovakvu nepopularnu metodu su višestruki. Prvi zahtjev prema vlastima je uplata zaostalih doprinosa za sve policajce.

"Veliki broj naših članova je pred mirovinom. To je generacija ljudi koja je na svojim plećima iznijela veoma nesigurno predratno vrijeme, užasavajući ratni period, poslijeratna previranja postavljanja države na noge, a i ovaj nesigurni kapitalistički period koji ugnjetava radnika i stavlja ga u neku drugu kategoriju", saopćili su iz SIndikata.

Također, traže i izjednačavanje bruto plaća policajaca s državnim službenicima i namještenicima, te isplatu jubilarnih nagrada za svakog zaposlenika u MUP-u.

"U ovoj kategoriji nije samo riječ o diskriminaciji već o tome da ste jubilarne nagrade dijelili nama iza leđa nekim drugim zaposlenicima, a za nas ste rekli ako se osigura novac. Čim je osiguran za druge, osiguran je i za nas. Zato utemeljeno tražimo da nam isplatite jubilarne nagrade po bivšem kolektivnom ugovoru", navode iz Sindikata MUP-a ZHK.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije