Upozorenje bh. policije na internet prevaru: "Predstavljaju se vojnici SAD..."

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje bh. policije na internet prevaru: "Predstavljaju se vojnici SAD..."
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjo-bosanskog kantona izdalo je upozorenje o mogućim prevarama putem interneta.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Naše ministarstvo je u više navrata upozoravalo građane na učestale internet prevare, kao i zloupotrebe bankovnih kartica koje se manifestuju u raznim oblicima (npr.traženje broja bankovne kartice od tzv. 'službenika banke' u svrhu uplate novčane nagrade i sl.), a koje uglavnom za posljedicu imaju nastanak materijalne štete.

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Tom prilikom navedeni su različiti oblici nezakonitih aktivnosti koji su evidentirani, a po kojim su policijski službenici postupali, uključujući i slučajeve koji su uspješno rasvijetljeni.

Postupajući po ovoj problematici, policijski službenici su, između ostalih, evidentirali internet prevare koje se manifestuju na veoma specifičan način. Naime, radi se o internet prevarama gdje se građani kontaktiraju putem e-maila ili nekom drugom vrstom internet komunikacije, od strane osoba (muškarca ili žene) koje se predstavljaju kao pripadnici Oružanih snaga SAD-a (često kao učesnici u mirovnim misijama u Siriji, Iraku i sl.).

Tom prilikom, oni nude građanima da im pošalju veću količinu novca koju su pronašli u tim misijama, a zauzvrat da bi se to realizovalo, od građana traže da im uplate određenu količinu novca, ili da im pošalju svoje lične podatke (broj bankovne kartice, lične karte i sl.).

U ovakvim i sličnim situacijama građani veoma često budu prevareni tako što uplate određeni iznos novca ili daju navedene podatke i na taj način omoguće prevarantima da im nanesu materijalnu štetu.

Shodno navedenom, upozoravamo građane da vode računa o svim oblicima internet prevara, uključujući i ovaj specifični obllik, jer jedino na takav način mogu spriječiti prevarante da ih materijalno oštete.

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom službenici policije u okviru svojih nadležnosti poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje na rasvijetljavanju ovakvih i sličnih prevara, kao i na procesuiranju njihovih počinalaca", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije