Banja Luka / Brojni pokušaji prevara na poznatoj bh. stranici: 'Javio mi se čovjek...'

29. 08. 2021. u 21:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Banjalučanka zamalo je ostala bez novca sa bankovne kartice nakon što je putem sajta OLX kontaktirao prevarant pod izgovorom da kupuje haljinu čija je cijena bila 300 KM.

"Javio mi se neki čovjek da kupi haljinu. Ujedno mi je poslao link da je već uplatio novac", izjavila je sagovornica za Srpskainfo.

U prvi momenat sve je bilo normalno, ali zbog jednog detalja Banjalučanka je prevaru ipak otkrila na vrijeme.

"Kada sam pokušala ući u meni “kupoprodajni ugovor” samo me vratilo na početak stranice. Pomislila sam da je neka greška. Zatim sam ušla u meni “nabavite sredstva”, gdje se upisuju podaci sa bankovne kartice i onda se dobije kod. Kako mi je sms-om tri puta stigao kod, meni je to bilo sumnjivo", ispričala je Banjalučanka.

Odmah je pozvala korisničku službu banke, koja je blokirala karticu, uz komentar da su se pojavile i takve prevare.

Pojavio se novi vid prevare

Inače, na portalima koji se bave prodajom roba i usluga putem Interneta pojavili su se novi prevaranti koji pokušavaju građanima skinuti novac s računa.

Ovaj novi vid prevare za sada je najčešće primjećen na sajtu olx.ba, a upravo su oni savjetovali građanima da budu oprezni prilikom kupovine i da ne daju svoje podatke.

Jedan Banjalučanin je također ispričao kako su ga ranije takođe pokušale prevariti nepoznate osobe.

"Stavio sam jedan artikl da prodajem i ubrzo mi se javila jedna osoba. Malo mi je bilo čudno što je prvi kontakt bio preko WhattsAppa i sa veoma čudnog broja, ali sam pokušao dogovoriti s njima da im prodam artikl", ispričao je sagovornik.

Dodaje da mu je ta osoba rekla da kupovinu želi da obavi putem “Safe Deala” na olx.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)