Upis u srednje škole i na fakultet u Republici Srpskoj

0
Radiosarajevo.ba
Upis u srednje škole i na fakultet u Republici Srpskoj
Foto: Pexels / Ilustracija

U Republici Srpskoj u novu školsku godinu planiran je upis 10.000 učenika, dok za prvi ciklus prve godine studija na dva javna Univerziteta mjesta ima za oko 4.500 budućih brucoša.

Ove sedmice traje predaja dokumenata, a već prvog dana pojedine srednje škole popunile su kapacitete predviđene planom upisa.

U samo dva do tri sata prvog dana upisa mjesta u banjalučkoj Medicinskoj školi su popunjena. Papire je predalo više od 260 učenika, ali će u školske klupe moći sjesti 224 buduća medicinara. Najveće interesovanje svršenih osnovaca vlada za opšti smijer, medicinskog i stomatološkog tehničara te zanimanje fizioterapeuta.

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

"Učenici ovdje vide priliku brzog zaposlenja, koji ne žele da studiraju. S druge strane oni koji žele da studiraju imaju dobru osnovu da studiraju na Medicinskom fakultetu", kaže Mirko Jović, direktor Medicinske škole u Banjoj Luci, piše BHRT.

Veliko interesovanje vlada i za Elektrotehničku i Ekonomsku školu te Gimnaziju. Najveća srednja škola u RS koja svake godine upiše 400 učenika nudi i deficitarna zanimanja za koje Vlada daje podsticaj, međutim, to nije presudno u odabiru srednje škole. Presudan je, i u slučaju Tehničke škole, brz put do zaposlenja, kažu u upravi.

Najveće interesovanje je kažu za CNC tehničare, automehaničarski te smjer za mašinske tehničare.

"Veliki broj privrednika potražuje upravo taj kadar. I sva djeca koja upisuju 90% njih već ima zagarnatovan posao ako to oni žele", Vladimir Kuvelja, direktor Tehničke škole u Banjoj Luci.

Predaja dokumenata za svršene osnovce sa 60 i više bodova je završena, a 26. juna sa upisom počinju oni sa manje od 60 bodova. A svršeni srednjoškolci koji su se odlučili za studiranje na dva javna Univerziteta u RS prijave za prvi ciklus studija mogu obaviti do kraja sedmice. U ponedjeljak će polagati prijemni ispit.

Dva javna univerziteta imaju mjesta za više od 4.500 budućih brucoša. Uvedeni su pojedini novi i inovirani studijski programi. S obzirom na to da je sve veća zainteresovanost stranih studenata za upis na ovdašnje fakultete nastava na sve više studijskih programa se organizuje na stranim jezicima.

"2770 planiramo da upišemo u prvu godinu 1. ciklusa studija u narednoj godini. Od tih 2770 skorio je 2000 budžetskih mjesta. To su mjesta za studente koji će se školovati o trošku RS", kaže Dario Stanković, glasnogovornik Univerziteta u Banjoj Luci.

"Od ove godine će biti porkenuta nastava na vokalno-instrumentalnom studiju na ruskom jeziku, biće pokrenuta nastaava na stomatologiji, na engleskom, još je u fazi licenciranja nastava na Elektrotehničkom fakultetu na engleskom jeziku", rekao je Vladimir Vladičić, prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Drugi upisni rok bit će organizovan na fakultetima koji u prvom roku ne upišu planiran broj studenata. Ove sedmice počele su prijave i za drugi i treći ciklus studija i trajat će do 6. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije