Počelo je: Oko 4.100 učenika u Sarajevu do 26. juna treba odabrati koju će srednju školu upisati

2
Radiosarajevo.ba
Počelo je: Oko 4.100 učenika u Sarajevu do 26. juna treba odabrati koju će srednju školu upisati
Foto: Radiosarajevo.ba / Škola / Ilustracija

Online upis u prvi razred srednje škole bio je jedan od povoda današnje press konferencije Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je održana u prostorijama Univerzitetskog tele-informatičkog centra.

Na konferenciji su, također, prezentirane informacije vezane za provedbu Konkursa za upis učenika u prvi razred srednjih škola na području našeg kantona u školskoj 2023/2024. godini, Javnog poziva za dodjelu stipendija talentiranim i nadarenim učenicima koji se upisuju u prvi razred srednje škole u javne ustanove KS u predstojećoj školskoj godini, kao i Javnog poziva za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja učenicima koji se upisuju u prvi, drugi i treći razred srednjih stručnih škola u javne ustanove na području KS u spomenutoj školskoj godini.

Prisutnim predstavnicima medija na konferenciji su se obratili resorna ministrica Naida Hota-Muminović i direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC) prof.dr. Elmedin Selmanović, te im odgovarali na sva postavljena pitanja.

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

"Jutros je počeo upis u srednje škole putem EMIS sistema. Do 26. juna učenici biraju željene škole. Ove godine smo se također oslonili na Univerzitetski tele-informatički centar, koji nam i ovu godinu pruža pomoć i podršku kako bi i ovogodišnji upis također protekao prema planu i bez ikakvih problema", istakla je, između ostalog, ministrica Hota – Muminović.

Dodala je kako se oko 4.100 učenika upisuje ove godine u srednju školu.

Direktor Selmanović je na početku svog obraćanja iskazao zadovoljstvo jer su već dugi niz godina Univerzitet u Sarajevu i Univerzitetski tele-informatički centar (UTIC) partneri Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS u procesu digitalizacije škola.

Veliki vodič za upis u srednje škole u KS: Kada je eksterna matura, koji su kriteriji?

Veliki vodič za upis u srednje škole u KS: Kada je eksterna matura, koji su kriteriji?

"Modul online upisa koji smo danas predstavili samo je jedan od mnogih koraka ka digitalizaciji, zajedno s elektronskim dnevnicima, eksternom maturom i drugim sličnim aktivnostima. Ovi procesi imaju pozitivan efekt na cijeli kanton, a mi smo ponosni što smo vođe u digitalizaciji javnog sektora", istaknuo je Selmanović.

Važni detalji

Kako je navedeno u odluci resornog ministarstva, prilikom prijave učenici su dužni dostaviti sljedeću dokumentaciju:

  • Izvod iz matične knjige rođenih,
  • Svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi,
  • Uvjerenje o završenom 6., 7. i 8. razredu,
  • Dokumenti/Diplome koji dokazuju rezultate postignute na takmičenjima, a u skladu sa Odlukom o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo u školskoj 2023/2024. godini.

Rok za prijavu učenika za polaganje eksterne mature, a koji su završili osnovno obrazovanje izvan Kantona Sarajevo, je 9. juni 2023. godine.

Kriterij za upis

Pravo upisa u prvi razred srednje škole u statusu redovnog učenika imaju kandidati sa završenom osnovnom školom, koji nisu stariji od 18 godina, odnosno koji do kraja tekuće godine ne navršavaju 18 godina života.

Pravo upisa u prvi razred srednje škole za učenike s teškoćama u razvoju imaju kandidati koji pored ostalih uslova, ispunjavaju uslov da do kraja tekuće godine ne navršavaju 22 godine života.

Prijava i upis kandidata u prvi razred srednjih škola provodi se isključivo putem Informacionog sistema EMIS, kroz online upis. Prijava i upis kandidata u prvi razred Javne ustanove Gazi Husrev-begova medresa i Katoličkog školskog centra provodi se kombinirano: dio putem Informacionog sistema EMIS, a dio po posebnim kriterijima koje donosi osnivač škole. Učenici mogu izabrati najviše tri programa obrazovanja u jednoj ili više škola, a mogu ih mijenjati najviše dva puta u toku konkursnog roka.

Upis učenika u srednje škole vrši se na osnovu sljedećih kriterija:

  • bodovi ostvareni po osnovu rezultata tokom školovanja, maksimalno 100 bodova;
  • dodatni bodovi po osnovu završene osnovne muzičke/baletske škole, maksimalno 2 boda;
  • dodatni bodovi po osnovu statusa perspektivnog sportiste, maksimalno 1 bod
  • dodatni bodovi ostvareni na takmičenjima iz nastavnih predmeta/oblasti, maksimalno 7 bodova.

Sve informacije o načinu bodovanja možete pročitati na linku OVDJE.

Učenici online upisu mogu pristupiti na linku OVDJE.

Izmjene pravilnika

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za odgoj i obrazovanja, donijela Odluku o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola.

Izmijenjeni su postojeći kriteriji kada je riječ o bodovanju sportskih takmičenja. Reakcije javnosti su bile podijeljene.

Prema pravilniku, kandidati koji dostave dokaz o statusu perspektivnog sportiste (najmanje u jednoj godini u zadnje četiri godine školovanja), dobijaju 1 bod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije