Upaljen žuti i narandžasti meteoalarm: Evo gdje nas očekuju najviše temperature

0
Radiosarajevo.ba
Upaljen žuti i narandžasti meteoalarm: Evo gdje nas očekuju najviše temperature
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Turisti opkolili Sarajevo, 09.08. 2021.

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Za danas upaljen je narandžasti meteoalarm za Sarajevo, Mostar, Trebinje i Foču zbog visokih temperatura, dok je žuti upaljen za ostatak BiH.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 16; Ivan-sedlo 18; Bihać, Bugojno, Grude i Livno 19; Prijedor 20; Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 21; Banja Luka, Doboj i Zenica 22; Gradačac 23; Bijeljina 24; Mostar i Trebinje 25°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 948Pa, za 5hPa je veći od normalnog i opada.

BIOPROGNOZA: Jutarnji sati će biti ugodniji od drugog dijela dana, kada se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata mogu javiti tegobe poput nervoze, iscrpljenosti i glavobolje. U poslijepodnevnim satima, ponegdje u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne ugođaj bi povremeno mogli pokvariti kratkotrajni pljuskovi praćeni grmljavinom. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i vrućine.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi sa grmljavinom u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini vjetar južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37°C, na jugu zemlje i do 40°C.

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 36°C.

U srijedu 11. augusta 2021. godine, sunčano uz umjerenu oblačnost. Ponegdje na sjeveru, sjeveroistoku Hercegovine i jugozapadu Bosne su mogći pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna 33 do 39 °C.

U četvrtak 12. augusta 2021. godine, sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 37, na jugu do 40 °C.

U petak 13. augusta 2021. godine, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 18 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 37, na jugu do 40 °C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije