Upaljen žuti meteoalarm za dijelove BiH: Evo kakvo će biti vrijeme za dane vikenda

0
Radiosarajevo.ba
Upaljen žuti meteoalarm za dijelove BiH: Evo kakvo će biti vrijeme za dane vikenda
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pogled s Begove džamije, Sarajevo

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica -1 stepen, Livno 4, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 5, Drvar, Sokolac i Stolac 6, Mostar, Sarajevo i Trebinje 8, Bugojno i Sanski Most 9, Tuzla i Zenica 10, Neum 12, Bihać 13, Gradačac 14 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 943 milibara, za 1 milibar je viši od normalnog i sporo opada.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje krajem dana i tokom noći na subotu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stepeni.

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje krajem dana i tokom noći na subotu. Najviša dnevna temperatura zraka oko 18 stepeni.

Biometeorološka prognoza Nadolazeća promjena vremena, uz mjestimično jači jugo i pogoršanje biometeoroloških prilika koje će postepeno uslijediti, moglo bi kod osjetljivih osoba uzrokovati poteškoće u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih bolova, malaksalosti. Preporučljivo je slojevito se odjenuti i reducirati aktivnosti u drugom dijelu dana, kada će biti osjetno toplije. Sa noćnim satima opšta slika dodatno će se pogoršati.

U subotu, pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Glavnina padavina je prije podne. Vjetar slab do umjerene jačine, prije podne sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na jugo. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8, na jugu zemlje do 11, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15, na jugu zemlje do 18 stepeni.

U nedjelju, u Bosni i Hercegovini umjereno oblačno i nestabilno sa pljuskovima širom zemlje. Vjetar slab, jugo prije podne, u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever. Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6, na jugu zemlje do 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 stepeni.

U ponedjeljak, u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom u nizinama. U višim područjima će padati snijeg. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6, na jugu do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8, na jugu do 14 stepeni.

Upaljen je žuti meteoalarm za regije Banja Luka, Foča i Trebinje.

U regiji Banja Luka očekuje se jak vetar, udari od 40 do 60 km/h, u regiji Foče se očekuju udari od 40 do 50 km/h, a Trebinja do 40 km/h.

"Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar", upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije