Upaljen narandžasti meteoalarm u nekim dijelovima BiH, očekuje se do 15 cm snijega

Radiosarajevo.ba
Upaljen narandžasti meteoalarm u nekim dijelovima BiH, očekuje se do 15 cm snijega
Zbog velike promjene vremena, koja je najavljena za početak ove sedmice, u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine upaljen je narandžasti meteoalarm, dok je u ostatku zemlje na snazi nešto slabije, žuto upozorenje.

Ranije, iz susjedne Hrvatske nadležne meteorološke službe saopćile su kako je promjena vremena, u niske temperature i jak snijeg na planinama, već zahvatila veći dio BiH, a očekuje se i pogoršanje tokom narednih dana.

U BiH još uvijek nema tragova snijega, no jak vjetar od ranog jutra pravi velike probleme u mnogim gradovima, te je zbog njega i najavljenih padavina u bihaćkoj, banjalučkoj, mostarskoj i trebinjskoj regiji upaljen narandžasti meteoalarm. To podrazumijeva da bi vremenske prilike mogle biti opasne, s mogućom štetom i ljudskim žrtvama, zbog čega se preporučuje redovno informiranje o vremenskim prilikama i pažnja.

meteoalarm_13novembar_2017_fhmzbih_prtscr.jpg - undefined

Ostatak zemlje također bi se mogao suočiti s potencijalno opasnim vremenskim prilikama, zbog čega se svim građanima preporučuje suzdržavanje od pretjeranog kretanja, posebno na otvorenim prostorima.

U dnevnoj prognozi najavljeno je kako će cijelu BiH zahvatiti padavine i to kiša u prijepodnevnim satima, dok se poslijepodne očekuje susnježica i snijeg u mnogim krajevima zemlje. Prognoziraju se kišne padavine između 25 i 60 litara po metru kvadratnom, dok se očekuje i visina sniježnog pokrivača od 5 do 15 centimetara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije