Snijeg zavejao Hrvatsku, upaljen crveni meteoalarm

Radiosarajevo.ba
Snijeg zavejao Hrvatsku, upaljen crveni meteoalarm
Najavljena promjena vremena stigla je u ponedjeljak ujutro u gotovo cijelu Hrvatsku.

Temperature zraka značajno su se spustile, u većini zemlje pada kiša, a u Lici, Gorskom kotaru i višim predjelima središnje Hrvatske snijeg. Jak snijeg pada i na Sljemenu uz temperaturu od -1 stepen celzijusa.

U područjima gdje pada snijeg očekuje se stvaranje debljeg pokrivača, ponegdje čak i do pola metra. Pahulje bi do kraja dana mogle doći i do nizina središnje i istočne Hrvatske.  

Snijeg moguć i na moru

U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima zbog čega su mogući i odroni. Bura bi u priobalje mogla donijeti i ponešto snijega, posebno na sjevernom Jadranu. 

57b2e37bed46c608e3cb.jpeg - undefined

Temperature zraka tokom m dana još će padati. Hladniji zrak već je stigao u zapadne predjele unutrašnjosti. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti Hrvatske danas će biti između 2 i 7, a na sjevernom Jadranu od 6 do 10 stepeni. Na jugu ipak nešto toplije, između 11 i 16 stepeni.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Dalmaciji jugo i južni, a na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima. Upravo za to područje izdan je i crveni meteoalarm.

d68fcaee536cd56ed0c8.jpeg - undefined

Promjena vremena probleme je donijela i na cestama. Osim snijega, problema na nekim cestama usporavaju i vozila zimske službe koja se kreću sporije. Vozači se mole za razumijevanje. 

Za kamione s prikolicama trenutno nema otvorene ceste, a iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto. Granični prijelaz Pasjak zatvoren je za sav saobraćaj zbog prepriječenog teretnog vozila u Sloveniji. Vozila se preusmjeravaju na GP Rupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije