Upaljen meteoalarm! Danas žestoki udari vjetra i obilne padavine

Radiosarajevo.ba
Upaljen meteoalarm! Danas žestoki udari vjetra i obilne padavine
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Šetači u Sarajevu

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) za danas je izdao narandžasti meteoalarm zbog obilnijih padavina i jakih udara vjetra južnog smjera.

Upozorenje se izdaje zbog obilnijih padavina u Hercegovini i jugozapadnom dijelu Bosne, a jaki udari juga očekuju se u većem dijelu zemlje, osim dijela sjevera i sjeveroistoka Bosne.

Meteoalarm je na snazi do 30. oktobra do 12 sati.

"Jača kiša se prognozira u Hercegovini i jugozapadnom dijelu Bosne od sredine nedjelje 28.10.2018. do sredine ponedjeljka 29.10.2018. i od ranih jutarnjih sati u utorak 30.10.2018. do sredine dana. Prognozirana količina padavina je većinom između 40 i 80 litara po metru kvadratnom. U planinskim područjima i do 120 litara. Jaki udari vjetra južnog smjera se očekuju od druge polovine dana u subotu 27.10.2018. sve do sredine dana u utorak 30.10.2018. Udari juga većinom između 45 i 65 km/h. U noći sa ponedjeljka 29.10.2018. na utorak 30.10.2018. mogući su i olujni udari juga od 70 do 90 km/h. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne ne prognoziraju se udari juga veći od 45 km/h", navode iz FHMZ.

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini i jugozapadnim djelovima i uglavnom u cijeloj zemlji vjetrovito.

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Prijedor i Sokolac 13, Banja Luka, Ivan Sedlo i Sanski Most 14, Livno, Srebrenica, Tuzla i Zenica 15, Jajce 16, Bihać i Bijeljina 17, Bugojno, Gradačac i Široki Brijeg 18, Mostar, Sarajevo, Stolac i Trebinje 19, Neum 21 stepen. 

Bioprognoza: Slično kao u dane vikenda. Nestabilno vrijeme, uz preovladavajuće južno strujanje, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Preporučljivo je suzdržati se od jačih napora. Opšta slika će biti lošija na jugu i jugozapadu zemlje. Na sjeveru nešto ugodnije, uz povremene sunčane intervale, mada nadprosječno toplo, naročito u drugom dijelu dana, što bi također moglo praviti probleme hroničnim bolesnicima.

Utorak: Od ranih jutarnjih sati i prije podne kiša će preći sa zapada prema istoku zemlje. Zatim prestanak padavina. U većem dijelu zemlje se očekuje između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne se između 30 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i do 80 litara. Od jutarnjih sati razvedravanje u Krajni i postupno prema istoku zemlje. Vjetrovito prijepodne. U jutarnjim satima sa olujnim udarima juga od 70 do 95km/h. Od sredine dana prema poslije podnevnim satima vjetar će postupno oslabiti. Temperatura zraka većinom između 13 i 19, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 23 stepena.

Srijeda: Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima, a i prije podne po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Krajem dana, novo naoblačenje sa juga. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 20, na jugu do 22 stepena.

Četvrtak: Pretežno oblačno vrijeme. Prije podne sa slabom kišm u Hercegovini. Krajem dana i u večernjim satima, slaba kiša se očekuje u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 11, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 20, na jugu do 22 stepena, javlja FHMZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije