Accuweather objavio dugoročnu prognozu: Ovakvu zimu niko nije očekivao

Radiosarajevo.ba
Accuweather objavio dugoročnu prognozu: Ovakvu zimu niko nije očekivao
Foto: AccuWeather / Prognoza za zimu 2018. godine u Europi

Accuweather, jedan od najpoznatijih meteorološki servisa, objavio je prognozu koji tvrdi da će zima u Bosni i Hercegovini, kao i ostalim zemljama regiona, biti iznadprosječno topla, kakva se prognozira za Španiju, Italiju i Portugal.  

Prognozu je napravio meteorolog Eric Lesiter, koji je opisao kakvo vrijeme se očekuje u Europi ove zime.

Prema njegovoj prognozi, suho vrijeme će se tokom zime iz Španije i Portugala preseliti i na Italiju, koja će se tokom jeseni boriti s kišama i poplavama, piše Accuweather.

Visoke, iznadprosječne temperature će se prostirati i iznad Balkanskog poluotoka čime će se smanjiti šanse za snijeg na nižim nadmorskim visinama. To svakako važi za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbije i nama susjedne države, dok je izuzetak Grčka, gdje će hladan zrak i kiša osigurati vlažnu zimu.

Za razliku od ovog dijela Europe, Velika Britanija, Irska te sjever Njemačke i Francuske imat će česta olujna nevremena dok će istočna Europa i Rusija imati pravu hladnu zimu.

Sezona olujnih nevremena iznad Velike Britanije i Irske počela je još u septembru s olujama Ali i Bronagh, a takvo će se vrijeme zadržati veći dio zime.

Tokom decembra ove oluje preselit će se iznad Belgije, Holandije i sjeverne Njemačke.

Temperature diljem tog dijela Europe bit će iznadprosječne za to doba godine jer će oluje koje stižu s Atlantika donijeti topliji zrak koji će spriječiti ulazak hladnog sibirskog zraka na to područje.

Iako će i Francuska i Njemačka imati znatno vlažniju zimu, temperature će i tamo ipak biti iznad prosjeka.

Češka, Austrija i Poljska će za razliku od Balkana, imati značajnije snježne padavine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije