Upaljen alarm, Sarajevo ostaje bez 5 pulmologa: Prim. Selimić: Čudan potez ministra

7
A. S.
Upaljen alarm, Sarajevo ostaje bez 5 pulmologa: Prim. Selimić: Čudan potez ministra
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Prim. dr. Edo Selimić

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo krajem trećeg mjeseca naredne godine ostat će bez pet vrhunskih pulmologa.

Infomacija je potvrđena portalu Radiosarajevo.ba iz ove ustanove, a mi smo kontaktirali prim. dr. Edu Selimića, pulmologa u JU Dom zdravlja KS, i Armana Šarkića, glasnogovornika ove ustanove.

"Prije tri sedmice nas pet pulmologa (Edo Selimić, Mujo Hošić..., op. a.) koji idemo u penziju, pozvano je od strane generalnog direktora JU Dom zdravlja KS, da ostanemo još 12 mjeseci u radnom odnosu. Zbog ovakvog stanja i pandemije, svi mi smo odlučili da ostanemo i sebe smo pripremili na godinu dodatnog napora", priča nam prim. dr. Edo Selimić.

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Ostaju samo do marta 2022.?

Kako nam je kazao prim. Selimić, direktor JU Doma zdravlja je poslao upit prema Ministarstvu zdravstva KS da bi dobio saglasnost da pet pulmologa nastavi raditi i narednih 12 mjeseci.

"U Domu zdravlja KS radi 15 pulmologa, s našim odlascima, ostalo bi ih samo 10. I zakon PIO/MIO stimuliše da ostanete u radnom odnosu. Nisu trebala nova zapošljavanja, ne traži se prijem novih radnika, ni nova stradstva", dodao nam je prim. dr. Selimić.

No, Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo, donio je odluku da pet pulmologa sa 31. martom 2022. godine ide u penziju, umjesto da ostanu još 12 mjeseci.

"Oni su povukli potez protiv građana, sa 31. martom 2022. pet pulmologa odlazi u penziju, a ostali su, recimo, pedijatri, kojima je dozvoljeno. Vidjet ćemo stanje sa 31. martom", podvukao je prim. dr. Selimić.

Prim. dr. Selimić ima ostatak godišnjeg odmora iz 2021. te odmor od iduće 2022. koji mora po zakonu iskoristiti.

"Kada se sve sabere, imam 83 radna dana. To znači da ja već sada mogu otići na odmor. Osim toga  dobiti pet plaća, a šestu na odmoru, regres, doći u martu, pozdraviti se, dobiti otpremninu. I onda kao čovjek otići u penziju. Mislim da o tome niko nije razmišljao, pa ni ministar Vranić", priča nam Selimić.

U jeku pandemije, Kanton Sarajevo bi ostao bez jedne od četiri najvažnije karike u zdravstvenom sistemu. Pored pulmologa, u ovom trenutku važne su još tri medicinske grane - anesteziolog, infektolog i epidemiolog.

Možda ministar ima neku informaciju

"Čime se ministar Vranić vodio da tako odlučuje, stvarno ne znam. Možda ima neku informaciju da će se COVID povući u roku mjesec", kazao je prim. dr. Edo Selimić za portal Radiosarajevo.ba, koji je u svojoj bogatoj karijeri spasio brojne živote građana Sarajeva, posebno sada u vrijeme pandemije koronavirusa kada znamo šta se sve dešavalo sa plućima naših sugrađana u vrijeme koronavirusa.

Arman Šarkić, glasnogovornik ove ustanove, potvrdio je naša saznanja, te dodao za portal Radiosarajevo.ba da će ostati da pružaju zaštitu građanima u svom domenu i da će doprinijeti svojim znanjem da JU Dom dzravlja KS zadrži nivo usluga.

"Zakazala je politika planiranja u zdravstvu unazad 20 godina. Vrlo je teško preko noći te stvari popraviti. Sada moramo imati u vidu da specijalizacije traju od tri do šest godina. U ovom trenutku na tržištu rada nemamo pulmologe koji njih petoricu može zamijeniti. Neki su otišli u inostranstvo, mnogi više ne rade. Nama je vrlo bitno da imamo podršku Vlade KS i ministarstva da amotizujemo problem", kazao je Šarkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije