Uoči otvaranja Ferhadije: Ljepota obnovljene džamije

Anadolija
Uoči otvaranja Ferhadije: Ljepota obnovljene džamije
Veliki broj vjernika i turista posjećuje obnovljenu Ferhat-pašinu džamiju u Banjoj Luci pred njeno svečano otvaranje zakazano za 7. maj.

Ferhadija će biti otvorena na Dan džamija, istog datuma kada je i srušena do temelja 1993. godine.

Radovi na obnovi džamije, prvobitno izgrađene 1579. godine, trajali su skoro 15 godina. Iako su u toku pripreme za svečanu ceremoniju u subotu, vrata Ferhadije već su otvorena za posjetioce.

Ferhadiju, zadužbinu Ferhad-paše Sokolovića, posjetila je i Banjalučanka Emina Avdagić koja će prisustvovati i ceremoniji svečanog otvaranja u subotu.

"Prisutne su emocije, ali pomalo pomiješane. Džamija je nakon toliko godina na istom mjestu, ali opet, teško da može zamijeniti onu staru, koja je bila pod zaštitom UNESCO-a. U svakom slučaju, prelijepa je", kazala je Emina Avdagić.

Očekuje da će svečanom otvaranju prisustvovati veliki broj građana, posebno Banjalučana iz dijaspore.

Posjetioci uglavnom nisu raspoloženi za razgovor s novinarima.

"Prelijepa je. Sem patine, sve je isto kao na staroj Ferhadiji. Nedostaje joj samo duh starine", rekao je u žurbi posjetilac iz Sandžaka.

Ferhat-pašinu džamiju obišao je i Banjalučanin Miodrag Žarić. Posjećivao ju je i prije, a doći će i poslije otvaranja.

"Izgleda fantastično, divim se. Trebalo je obnoviti i prije, i treba sve obnoviti. Nedostajala je i nama koji tu živimo, a nedostajala je i turistima", kazao je Žarić koji smatra da će obnova Ferhadije pomoći boljem suživotu na ovim područjima.

Posjetioci u kompleksu ove džamije sada imaju priliku kupiti i suvenire. Medžilis Islamske zajednice Banja Luka otvorio je suvenirnicu u kojoj se mogu kupiti predmeti sa motivima Ferhadije, kao i razni ručni radovi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije