! / UO Društva novinara BiH osudio hapšenje novinarke i aktivistice Ahmetašević

07. 03. 2021. u 17:13:00 Fena

Shares: 0

Upravni odbor (UO) Društva novinara Bosne i Hercegovine osudio je hapšenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević.

"Smatramo posebno nedopustivim ponašanje i komentare koje su joj prilikom hapšenja uputili policijski službenici u Sarajevu", navodi UO Društva novinara BiH u saopćenju za javnost.

Istovremeno, smatraju da "MUP Kantona Sarajevo treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je u ovom slučaju učinjen neki prekršaj, ali i ističu da se "ovakav odnos prema bilo kojem novinaru ili uopće građanima od policijskih službenika nikako ne može tolerisati i opravdati".

"Tražimo od nadležnih pravosudnih i policijskih institucija da što hitnije provedu istragu, da preispitaju opravdanost lišavanja slobode novinarke Ahmetašević te neprimjereno ponašanje policijskih službenika u ovom slučaju",  navodi se u saopćenju.

Društvo novinara BiH još jednom podsjeća na Smjernice za policiju u ophođenju s medijima Misije OSCE-a u BiH, u kojim se jasno naglašava da novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje, a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)