Uništena najveća nekropola stećaka u BiH: 'Vrijeme je da se svi pogledamo u ogledalo'

12
Radiosarajevo.ba
Uništena najveća nekropola stećaka u BiH: 'Vrijeme je da se svi pogledamo u ogledalo'
Foto: Emir Medanhodzic / Uništena nekropola stećaka Šadići na Tjentištu

Nekropola Šadići na Tjentištu, Foča, sa 200 stećaka bila je najveća nekropola u istočnoj Bosni, ali izgradnjom magistralnog puta Foča - Gacko ova nekropola je uništena.

Javio je Emir Medanhodžić, predsjednik UO Fondacije "Čuvari baštine - Bassania".

On dalje navodi da "dok se bošnjački političari pripremaju za lokalne izbore i grabljenje fotelja, u tišini je nezakonito Zavod za spomenike RS izdao rješenje izvodjaču radova kako na tom prostoru nema kulturnih spomenika pod zaštitom.

Osman Lindov: Kamen temeljac za Koridor Vc položen 1997., godišnje otvaramo po 5 km, ovo nije uspjeh

Osman Lindov: Kamen temeljac za Koridor Vc položen 1997., godišnje otvaramo po 5 km, ovo nije uspjeh

Digla se sada velika buka oko ovog događaja na internetu i to nam je drago, jer smo ipak uspjeli podići svijest o značaju kulturne baštine samo nakon 3 godine rada. Sada svi traže krivca, optužuju vlast RS ,ali uvijek postoji i druga strana priče.

Fondacija Čuvari Baštine - Bassania je čistila ovu nekropolu prije dvije godine. Zvali smo sve mještane Šadića i niko nam se nije odazvao (osim Safeta Čučka i njegovog zeta Mirze koji su nam bili i domaćini), čak ni mjesni hodža nije došao. "Sada plačete kao žene jer niste ništa branili kao muškarci."

Kada su Bošnjaci Šadića odselili u Sarajevo i svoje kuće pretvorili u vikendice, ona je prvo umrla u našim dušama, zarasla godinama u grmlje i šiblje, a sada umire i u realnom svijetu. A vi fočaci glasajte i dalje za iste političare i budite razjedinjeni i neosjetljivi na vašu bogatu kulturnu baštinu. Bojim se da će na ovom magistralnom putu biti izgrađen most na Drini kod Bastasa i tako uništiti još jedan biser naše baštine stari grad Kosman.

Ja sam po majci Fočak,da ne bilo zabune, i volim taj kraj jer sam tu odrastao i proplivao na sastavcima Ćehotine i Drine, ali vrijeme da se svi pogledamo u ogledalo i pljunemo istini u oči, rekao jer Medanhodžić i poručio "Čuvajmo našu Baštinu!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije