Emir Medanhodžić: Balvanizacijom protiv nekropole stećaka u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Emir Medanhodžić: Balvanizacijom protiv nekropole stećaka u BiH
Foto: Kolaž / Uništenje nekropole Gomjenica

Uništenje nekropole Gomjenica u selu Gradac, općina Hadžići, šokiralo je ekipu Fondacije Fedja i Emir koja je krenula u obilazak dijela nekropola vođena knjigom Derviša Jasike iz 2015. godine.

Tražeći nekropolu Gomjenica izgubili su puno vremena sve dok ih jedan lokalni mještanin nije odveo do Pilane "Klejton", gdje su primijetili samo jedan stećak zguran uz ogradu.

Užasavajuća činjenica je bila da je vlasnik pilane istovario ogromne balvane preko nekropole koja je prije deset godina imala osam stećaka, od kojih je jedan bio posebno lijep sa simbolom dvostruke spirale.

Prošle su 32 godine od masakra u Ferhadiji: Ubijeni jer su čekali u redu za hljeb

Prošle su 32 godine od masakra u Ferhadiji: Ubijeni jer su čekali u redu za hljeb

"Što je najgore to tako stoji veća 10 godina i da niko od nadležnih institucija ne reaguje. Pozivamo Kantonalni Zavod za zaštitu kulturnih spomenika i njenog direktora Borisa Traparu da pošalje nadležnu inspekciju da se ova nekropola zaštiti.

Smatramo da su stećci naša najvrednija kulturna baština i da Kantonalni zavod treba da radi u svim općinama kantona, a ne samo od Baščaršije do Marijin Dvora. Ako sada ne zaustavimo i ne sankcionišemo ovakve pojave koje ćemo uskoro objaviti za kojih 50 godina nećemo imati više i šta štititi. Čuvajmo našu Baštinu", napisao je Emir Medanhodžić na svom Facebook profilu.

Uništena nekropola Gomjenica, selo Gradac , Hadžići. Balvanizacija nekropole stećaka Ekipa Fondacije Fedja i Emir...

Posted by Emir Medanhodzic on Monday, April 15, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije